#

Wandelen in Oosterbeek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute natuur
#Wandelroute in het kort
De wandelroute komt langs Landhuis Mariëndaal. Dit huis was vroeger een klooster.
Landgoed Mariëndaal is voorzien van een vijver uitgevoerd met een aantal romantische rots elementen. De route loopt langs deze vijver, waar nog steeds veel mensen even rust houden en genieten.
Om de waterpartijen van het Landgoed Mariëndaal te voeden is een natuurlijke beek gebruikt. De wandelroute komt langs de sprengkop (bron).
De wandelroute loopt door de Groene Bedstede, een berceau, die elk jaargetijde iets anders te bieden heeft en er weer anders uitziet.
Tijdens de wandeling kun je genieten van de vele beukenlanen op het landgoed. Al wandelend kom je door een prachtig voorbeeld van deze beukenlanen.
Een patroon van beukenlanen komt in het bos van Landgoed Mariëndaal samen bij de zogenaamde Christuskoepel.
Wandelroute: Wandelroute natuur
Latitude: 51.9897862066457 Longitude: 5.86421973273597

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Startpunt Mariëndaal
Eindpunt: Startpunt Mariëndaal
Lengte: 4,0 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 32
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

 • Geen gevonden

Links:
Startpunt Mariëndaal

#Startpunt Mariëndaal
Nog voorbij Huize Mariëndaal ligt er aan deze doodlopende weg een groot parkeerterrein, wat zeer geschikt is om van daaruit te wandelen over het Landgoed Mariëndaal. Hoogteverschillen zijn behoorlijk groot, dus wandelen vraagt wel enige inspanning. De uitzichten zijn erg mooi.
Route:

 • Volg vanaf de parkeerplaats het pad in zuidelijke richting. (Dit is richting het tunneltje in de spoordijk.)
 • Loop door tot je links een bruggetje over de beek ziet en rechts het landhuis.


Landhuis Mariëndaal

#Landhuis Mariëndaal
In het Huis van Landgoed Mariëndaal is tegenwoordig het Rijksinstituut voor gewas- en bodemonderzoek in gevestigd. Mariëndaal maakt deel uit van het Landgoed Mariënborn in bezit is van Gelders landschap en Geldersche kastelen. De Klingelbeek of Slijpbeek heeft het dal door erosie uit de Arnhemse stuwwal geslepen. In het hoger gelegen deel stelde Wijnand van Arnhem grond ter beschikking, waarop in 1392 het Augustijnenklooster Domus Fontis Beatae Mariae werd gesticht. In de volksmond heette dit klooster eerst Mariënborn en later Mariëndaal. In 1580, tijdens de Reformatie, werd dit klooster opgeheven om tussen 1587 en 1607 te worden gesloopt. De stenen werden hergebruikt.
Route:

 • Neem het bruggetje over de beek en loop door tot op de kruising voor de barokke tuin aan de overkant.


Barokke tuin Landgoed Mariëndaal

#Barokke tuin Landgoed Mariëndaal
Van de barokke tuin van Landgoed Mariëndaal is slechts weinig nog in onderhoud. De tuin om het huis en op de tegenover gelegen helling worden onderhouden. Van de oorspronkelijke lanen en vijvers als ook van de loop van de paden zijn slechts de restanten van het eens zo weelderig aangelegde park overgebleven. Kenmerkend is dat parken van de landgoederen aan de Veluwezoom altijd voor publiek geopend waren. De wandelaar mocht er volop van genieten.
Route:

 • Neem vanaf de kruising het pad dat rechts langs de beek loopt.
 • Loop door tot je links een vijver in de beek ziet.


Romantische vijver

#Romantische vijver
Romantische vijvers kenmerken het Landgoed Mariëndaal. Deze vijver is omgeven door rotspartijen van robuuste natuursteen. Op deze plek stond vroeger een molen in de Klingelbeek of Slijpbeek. Het verval van het water werd gebruikt als groene energie om het molenrad aan te drijven. Eigenaren van landgoederen zorgden zo voor het inkomen en eigen onderhoud. Er zijn geen restanten aanwezig van deze molen.
Route:

 • Loop verder langs de beek.
 • Sla links af bij het bruggetje en loop eroverheen tot op de splitsing met het pad langs de beek.


Bruggetje Landgoed Mariëndaal

#Bruggetje Landgoed Mariëndaal
In het park om het huis (was en) is het leuk wandelen langs de vele slingerpaadjes in het bos. Bruggetjes als deze zorgen ervoor dat je met droge voeten naar de andere kant van de beek komt. Deze tuin van Landgoed Mariëndaal is aangelegd in de Engelse Landschapsstijl, kenmerkend voor deze streek in de 19e eeuw.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing bij het bruggetje het pad in noordelijke richting langs de beek.
 • Loop door tot je de sprengkop van de beek kan zien.


Sprengkop Beek Mariëndaal

#Sprengkop Beek Mariëndaal
Sprengkoppen zijn het kleine begin van de waterstromen, die de waterpartijen in dit beekdal vullen en in stand houden. Het lijkt weinig water wat hier tevoorschijn komt, toch wordt met dit water de verdamping van de vijvers weer helemaal aangevuld. De vijverspiegels blijven redelijk op peil.
Route:

 • Steek het pad over en loop naar de ingang van de berceau.


Zuidzijde berceau

#Zuidzijde berceau
Hier aan de zuidzijde van de berceau zie je pas hoe groot en oud deze berceau al is. De bomen worden elk jaar gesnoeid om deze vorm te behouden. Is het niet spannend erdoor te lopen?
Route:

 • Neem vanaf de ingang van de berceau het pad door de berceau omhoog en loop door tot bij het bankje bij de splitsing in de berceau.


Splitsing in de berceau

#Splitsing in de berceau
Een splitsing in een berceau, hier met bankje en een gesnoeide linde, is niet zo gebruikelijk. Meestal heeft een berceau of loofgang een tunnelvorm. Het is een beroemd bankje voor vele stelletjes in Arnhem. Ben je er voor de natuur dan kun je genieten van de vele vogeltjes, die tussen de dichte kronkelende takken van deze beuken broeden. Het winterkoninkje, de mus en de fitis zijn hier vaste gasten.
Soms gaat er een aantal bomen dood en moeten ze worden vervangen. Als je goed kijkt zie je dat de bomen schuin zijn geplant en de toppen met ijzerdraad bij elkaar gebonden om een gesloten poort te krijgen.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing in de berceau het pad dat door de berceau omhoog de heuvel op loopt.
 • Loop door tot bij het bankje op het hoogste punt van de berceau.


Bankje in de Groene Bedstee

#Bankje in de Groene Bedstee
Vanaf het bankje in de Groene Bedstee heb je een mooi uitzicht over de laan met z'n kronkelbomen. Je kunt er even uitrusten na de steile klim. De Groene Bedstee is de berceau of loofgang op Landgoed Mariëndaal. Deze tunnel van bomen ziet er ieder jaargetijde anders uit. Daarom wordt hij druk bezocht door wandelaars.
Dames van goede stand liepen graag onder het dichte gesloten bladerdek op zomerse dagen. Zo behielden ze hun blanke huidskleur, een teken van welstand. Immers bruin van de zon en de buitenlucht werden de arbeiders op het land.
Route:

 • Loop verder door de berceau naar beneden tot je op een bospad uitkomt.


Hoeve Loobergen

#Hoeve Loobergen
Hoeve Loobergen (ca. 1858), functioneert nu nog als agrarisch bedrijf en is als zodanig onderdeel van het Landgoed Mariëndaal. Heb je bijzondere koeien gezien in het weiland? Het zijn vleeskoeien, de zogenaamde dikbil-koeien. In juni is het de moeite waard eens vanaf de weg te kijken, hoe de boer het gras maait en hooit op deze Arnhemse weiden.

Komende vanaf de berceau, "De Groene Bedstee", uit 1865 zie je voor je de Hoeve Loobergen op de hoogte liggen, een bijna buitenlands gezicht.
Let eens op de prachtige oude leilinden voor het huis om de kamers koel te houden in de zomer.
Route:

 • Neem het pad in oostelijke richting. (Dit is het pad dat langs de rand van de landbouwgrond (links) het dal omhoog loopt.)
 • Loop door tot je bovenaan op een T-splitsing uitkomt.


Knooppunt Hoogenkamp

#Knooppunt Hoogenkamp
Nieuw Knooppunt.
Route:

 • Neem het pad in zuidelijke richting. (Dit is met links en rechts van het pad landbouwgrond. Rechts eerst een houtwal.)
 • Loop door tot het pad door een kloof loopt en de boomwortels vrij liggen.


Boomwortels

#Boomwortels
Hier op het talud kun je zien hoeveel wortels er nodig zijn om een boom van deze diameter vast te zetten in de grond. In de loop van de tijd is het zand tussen de wortels deels weggespoeld, waardoor ze vrij kwamen te liggen. Met de wortels die in de grond zitten houdt de boom het overige zand op zijn plaats.
De woestheid en natuurlijkheid van de wild kronkelende wortels werd in de Romantiek gewaardeerd. Soms werden bomen door landschapsarchitecten op heuveltjes of rotspartijen geplant om een soortgelijk schouwspel als je hier ziet te creëren.
Route:

 • Loop door tot er aan het begin van een perceel landbouwgrond links van links een pad met beukenlaan uit het dal komt.


Knooppunt Park Groot Klimmendaal

#Knooppunt Park Groot Klimmendaal
Dit knooppunt houdt al rekening houdt met de aansluiting van de route vanaf station Arnhem. Deze toekomstige wandelroute zal een groot aantal Arnhemse landgoederen en Parken met elkaar verbinden.
Route:

 • Neem het pad in zuidelijke richting. (Dit is met het bos rechts van het pad en links landbouwgrond.)
 • Loop door tot je op een kruising komt.


Picknickbank landgoed Mariëndaal

#Picknickbank landgoed Mariëndaal
Overal op het Landgoed Mariëndaal vindt je picknickbankjes. Vroeger was het heel gebruikelijk dat je op de fiets met je kinderen achterop vanuit Arnhem hier op een zondag neerstreek.
De kinderen speelden in het bos verstoppertje of Rover en reiziger, en jij zat op een deken met je vrouw in het zonnetje. De gesmeerde boterhammen met ei en kaas in een opvouwbaar doosje of in Boterhampapier verpakt en de ranja die je van huis had meegebracht, kon je op zo'n bankje als dit opeten. Niks broodjes gezond, of speelgoed voor de kinderen.
Route:

 • Neem vanaf de kruising het pad in zuidelijke richting. (Dit is met de landbouwgrond links van het pad en het bos rechts.)
 • Loop door tot je op een splitsing met een beukenlaan van rechts uitkomt.


Beukenlaan richting de Christuskoepel

#Beukenlaan richting de Christuskoepel
Een brede monumentale beukenlaan ligt er richting de zogenaamde "Christuskoepel". Het is een anoniem geschenk aan Geldersch Landschap, de organisatie die dit gebied al sinds 1936 in bezit heeft. Deze neoromaanse zevenhoekige kapel boven op de heuvel van Amsterdamse architect Alexander J. Kropholler is het bekijken waard. In de nissen van de kapel staan beelden van de bekende kunstenaar Mari Andriessen, bekend van de Dokwerker.
Route:

 • Neem de brede beukenlaan het bos in en loop een eind door tot je de verharding van het pad goed kunt zien.


Verharding van het pad

#Verharding van het pad
Af en toe kom je een merkwaardige verharding van de paden voor. Natuurlijk is het nodig te voorkomen dat de waterstromen bij heftige regens de paden uitspoelen. maar of deze verharding nog een bijzondere geschiedenis heeft weten we (nog) niet. Graag contact als je hier wat over weet.
Route:

 • Loop nog een stukje verder tot je bijna bij de christuskoepel bent en kijk achterom.


Beukenlaan

#Beukenlaan
Beukenlanen zijn een kenmerk van de Landgoederen om Arnhem. Door het dichte bladerdek van de beuken kun je er op hete zomerdagen heerlijk koel wandelen. Het is er koel omdat de bladeren van de bomen voortdurend water verdampen. De omzetting van vloeibaar water naar gasvormige waterdamp kost energie, de verdampingsenergie. Deze energie wordt aan de warmte van de lucht onttrokken, daarom is het koel in een bos met een hogere luchtvochtigheid dan buiten het bos.
Route:

 • Loop door tot je voor de Christuskoepel staat.


Christus Koepel

#Christus Koepel
In 1938 deed Koningin Wilhelmina een oproep voor 'morele en geestelijke herbewapening'. naar voorbeeld van de Oxford stroming o.l.v. ds. Frank Buchman, als een tegenwicht aan de totalitaire fascistische en communistische ideologieën. Mevr. P.J.M. de Bruijn van Villa Dreyerheide (Oosterbeek), gaf in 1939 daarom anoniem opdracht aan de Amsterdamse architect Alexander J. Kropholler tot de bouw van deze Neo-romaanse zevenhoekige koepel. Beelden van Mari Andriessen, (van de Dokwerker), zijn de deugden, geloof, hoop, liefde, rechtvaardigheid, sterkte, gematigdheid en voorzichtigheid. Zij omringen het levensgrote Christusbeeld. De spreuk 'Sursum Corda' betekent 'de harten omhoog'.
Ondanks dit ging de oorlog toch door. Een dag na de voltooiing van de kapel, 9 mei 1940, vielen de Duitsers ons land binnen. Vanwege vandalisme zijn de toegangen nu geheel afgesloten.
Route:

 • Neem bij de Christuskoepel de beukenlaan in zuidelijke richting (Dit is met de christuskoepel aan je linkerhand).
 • Loop door tot je vlak voor het spoor op een breed geasfalteerd fietspad staat.


Beukenlanen

#Beukenlanen
Op dit knooppunt is goed te zien dat de bossen van Landgoed Mariëndaal bestaan uit beukenbos met statige beukenlanen tussen de bospercelen. Als je er zo onder doorloopt, denk je er niet bij na, dat elke 80 tot 100 jaar deze lanen geheel vervangen worden. De hele laan wordt dan in een keer gekapt en het hout wordt verkocht. Er worden weer jonge boompjes geplant. Na 10 jaar lijkt het alweer een beetje op een laan.
Route:

 • Volg het fietspad in westelijke richting (heuvel af door het bos) naar beneden.
 • Loop door tot je op een kruispunt voor een spoorwegtunneltje staat.


Tunneltje Rijnspoorweg

#Tunneltje Rijnspoorweg
In 1845 werd de Rijnspoorweg van Utrecht naar Arnhem aangelegd als onderdeel van het traject Amsterdam Elten/Duitsland. Hiervoor was veel civiel werk nodig, zoals het dijklichaam waarop de spoorweg het dal bij Mariëndaal overspant. Over de wegen werden tunnels gebouwd van baksteen. Hier is één van de weinige originele tunneltjes van de Rijnspoorweg te vinden. De andere originele tunneltjes zijn te vinden aan de Driepoortenstraat in Arnhem en het kleine tunneltje bij Wolfheze.
Route:

 • Loop door het tunneltje en neem op de kruising na het tunneltje het kleine paadje dat rechts om de vijver heen loopt.
 • Loop door tot bij het bruggetje over de beek.


Vijver van Mariëndaal

#Vijver van Mariëndaal
Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de onderste vijver in de Klingelbeek of Slijpbeek van Landgoed Mariëndaal. Bij helder zonnig weer zijn de stille weerspiegeling van de bomen aan de waterkant, die paar snaterende eendjes, die de middagrust voor korte tijd weten te verstoren en de schaatsenrijders, die over het water glijden, de ingrediënten bij uitstek voor heerlijk dagdroom.
Route:

 • Vervolg je weg over het kleine paadje dat om de vijver heen loopt.
 • Sla rechts af en loop tot bij de waterval.


Watervallen en vijvers Mariëndaal

#Watervallen en vijvers Mariëndaal
Net als op de andere landgoederen in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem zijn ook de beken op Landgoed Mariëndaal gebruikt om watervallen en vijverpartijen aan te leggen. Deze waterpartijen zijn uitgevoerd in Romantische stijl. Dit is te zien aan het gebruik van grote natuurstenen om ornamenten, kades en watervallen te maken. Landschapsarchitecten gebruikten plaatselijk gevonden stenen, die hier zijn gekomen door de ijstijden.
Route:

 • Loop door tot je op de kruising in de beukenlaan staat.


Oprijlaan Mariëndaal

#Oprijlaan Mariëndaal
Om bij de parkeerplaats te komen, passeer je het toegangshek van Landgoed Mariëndaal. De toegang is aangegeven met twee witte zuilen, met de naam van het landgoed. Een statige oprijlaan van beuken leidt de bezoeker, per koets, auto of gewoon lopend naar Huize Mariëndaal.
Route:

 • Neem het zandpad dat tegenover het pad over de waterval, tussen de akkers doorloopt.
 • Loop door tot ongeveer halverwege de akker.


Uitzicht over de Utrechtseweg

#Uitzicht over de Utrechtseweg
De Utrechtseweg is al lange tijd de verbindingsweg tussen Arnhem en Oosterbeek. Af en toe komt er een trolley voorbij. Deze elektrische bussen zijn uniek voor Arnhem in Nederland.
Route:

 • Loop door tot je op een T-splitsing komt.


Groep vrijstaande bomen

#Groep vrijstaande bomen
Landgoederen worden gekenmerkt door groepen vrijstaande bomen, die met veel overleg in het landschap worden gepland. Bomen plant je vaak voor meer dan 100 jaar, dus je moet bij het planten wel enig idee hebben hoe deze bomen het beeld zullen bepalen, als ze volledig zijn uitgegroeid. De digitale fotobewerking kan hierbij natuurlijk wel van pas komen bij het maken van een voorstelling hiervan voor de nog onervaren jonge landschapsarchitect.
Route:

 • Sla op de T-splitsing rechts af en loop omhoog richting het spoor.
 • Loop de trappetjes op, stop daarna en kijk achterom.


Uitzicht over Mariëndaal

#Uitzicht over Mariëndaal
Vanaf de bankjes van Hotel Dreyeroord met de rododendrons heb je nabij het viaduct over de spoorlijn een prachtig uitzicht over de glooiende akkers nabij Landgoed Mariëndaal. Het aardige is dat er tussen de percelen enkele doorgaande zandpaden tussen de akkers doorlopen, waar je als wandelaar ook gebruik van kunt maken. Zo kun je je voorstellen hoe vroeger reizigers en toeristen omstreeks 1900 hier het landschap beleefden. De schilders van de Oosterbeekse schilders School hebben deze sfeer in hun vele werken vastgelegd. Enkele schrijvers, zoals Jacob van Lennep hebben hun belevenissen in verhalen en boeken beschreven.
Route:

 • Loop rechtdoor tot op de T-splitsing.
 • Ga op en T-Splitsing links af en loop door tot de kruising met de Schelmseweg bij het viaduct.


Schelmseweg Oosterbeek

#Schelmseweg Oosterbeek
Hier bij de spoorbrug over de treinverbinding van Arnhem - Utrecht, die hier diep ingegraven is in de stuwwal, ligt een knooppunt van verschillende wandelroutes. Aan de oostzijde eindigt hier Landgoed Mariëndaal tegen een strook met hoogspanningsmasten, waar later mogelijk de West-tangent, een rondweg om Arnhem kan worden aangelegd.
Route:

 • Neem vanaf de kruising het pad dat schuin in zuidoostelijke richting door het bos loopt.
 • Loop door tot bij de asfaltweg (Schelmseweg). Sla hier rechts af het viaduct over het spoor over.
 • Loop door tot op de kruising met het fietspad vlak na het spoorviaduct.


Landerijen Landgoed Boschveld

#Landerijen Landgoed Boschveld
De percelen, die behoren tot het Landgoed Boschveld zijn gekenmerkt door het feit dat deze landerijen nog steeds begrensd zijn door lanen met hoge oude beukenbomen. Daardoor is het hier in alle seizoenen prettig wandelen. De wegen worden gebruikt door de boeren om hun land te bereiken. Koeien en paarden in de wei vinden op warme zomerdagen, koele schaduw onder deze prachtige oude laanbomen.
Route:

 • Neem het klinkerpad in oostelijke richting. Dit is richting de Schelmseweg.
 • Bij de Schelmseweg een stukje naar rechts lopen tot het tweede paadje aan de overkant.
 • Steek bij het tweede pad de Schelmseweg over en als het goed is sta je op een Y-splitsing aan het einde van een beukenlaan en zie je een pad dat parallel loopt aan het hek van de tuin van het landhuis.


Mammoetboom

#Mammoetboom
De Mammoetboom of Reuzensequoia (Sequoiadendron giganteum) behoort tot de Cipresfamilie (Cupressaceae). De eigenaar van dit landgoed liet begin 1900 deze Sequoiadendron in zijn park op Landgoed Mariëndaal planten. Het was mode bijzondere bomen te hebben. Daarnaast was het kostbaar en gaf de eigenaar een zekere status.
Route:

 • Loop door tot het heuveltje aan het einde van de beukenlaan.


Instituut Bodem- en Gewasonderzoek

#Instituut Bodem- en Gewasonderzoek
Aan de achterzijde van het huis heeft het Nederlands Instituut voor Bodem- en Gewasonderzoek zich in de afgelopen jaren in de tuin in de stuwwal ingegraven. Een aantal oude bijzondere bomen is bij de nieuwbouw van de laboratoriumruimtes gelukkig ontzien.
Heb je een vraag over bodemkwaliteit of wil je een advies over de hoeveelheid bemesting die nodig is op je grond dan kun je hier terecht voor analyse en advies.
Route:

 • Loop door tot een klein eindje voorbij het pad naar links.


Tuin Huize Mariëndaal

#Tuin Huize Mariëndaal
Je kijkt hier uit over de achtertuin van Huize Mariëndaal. Van de oorspronkelijke tuin zijn slechts een paar grote oude bomen over. Het onderhoud van een tuin met Rozenperken en geschoren Buxushagen afgewisseld met schelpenpaadjes is erg kostbaar.

Alleen de orangerie tegen de zuidmuur is nog aanwezig. In een orangerie borg men 's winters de Citrusbomen vorstvrij op, in de zomer gebruikte men het als tuinhuis.
Route:

 • Loop door langs de tuinmuur tot er aan het einde van het grasland achter de muur een pad naar rechts gaat. Neem dit pad naar rechts en loop een klein eindje door.


Ommuurde tuin Landgoed Mariëndaal

#Ommuurde tuin Landgoed Mariëndaal
Je kijkt hier tegen de ommuurde tuin van Landgoed Mariëndaal aan. Het was gebruikelijk dat het park om het hoofdhuis omgeven was door een muur. Ook is van hieruit te zien dat de orangerie, die gedeeltelijk voor de tuinmuur staat, nog geheel in tact is.
Route:

 • Loop door naar beneden tot je op de parkeerplaats staat.
 • Loop door tot op het kruispunt achter het witte hek dat aan het einde van de parkeerplaats staat.


Startpunt Mariëndaal

#Startpunt Mariëndaal
Nog voorbij Huize Mariëndaal ligt er aan deze doodlopende weg een groot parkeerterrein, wat zeer geschikt is om van daaruit te wandelen over het Landgoed Mariëndaal. Hoogteverschillen zijn behoorlijk groot, dus wandelen vraagt wel enige inspanning. De uitzichten zijn erg mooi.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl