#

Wandelen in Oosterbeek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute vijver
#Wandelroute in het kort
Al wandelend kom je langs gemetselde toegangszuilen van de verschillende landgoederen.
De route loopt langs de sprengkop van de beek op Landgoed de Vijverberg.
Het landhuis van Landgoed Lichtenbeek staat er niet meer, het brandde in 1942 af. Zowel de tuinmanswoning als het koetshuis staan er nog, evenals de twee tuinvazen ter verfraaiing van de inrit van het landgoed.
De route komt langs het Landhuis op Landgoed Lichtenbeek.
Wandelroute: Wandelroute vijver
Latitude: 52.0007259008296 Longitude: 5.85953057441645

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal
Eindpunt: Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal
Lengte: 1,2 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 14
 

Parkeren:

 • Geen gevonden

Openbaar vervoer:

Horeca:

 • Geen gevonden

Links:
Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal

#Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal
De Gemeente Arnhem lijkt een ander beleid te hebben dan de Gemeente Renkum wat betreft de landgoederen in haar gemeente De landgoederen op Arnhems grondgebied worden bij de toegangswegen gemarkeerd met toegangszuilen, waarop de naam van het vroegere landgoed staat. Deze witte zuilen markeren de toegang tot Landgoed Mariëndaal. Ook andere toegangswegen tot dit landgoed hebben dezelfde zuilen. Zo weet je als wandelaar dat je een oud landgoed betreedt.
Route:

 • Loop vanaf de zuilen richting de provinciale weg.
 • Loop door tot je vlak voor de provinciale weg een bouwwerk aan je linker hand ziet.


Rioolgemaal Lichtenbeek

#Rioolgemaal Lichtenbeek
In 1992 besloot de gemeente Arnhem met de bouw van een rioolgemaal aan de Amsterdamseweg op het (terrein Hoogkamp). Het rioolgemaal werd verplaatst van de Puntenburgerlaan naar hier.
Weet iemand meer over de achtergrond van deze nutsvoorziening? Is dit een persleiding met pomp naar een zuiveringsinstallatie voor het rioolwater van de stad Arnhem elders?
Route:

 • Steek de provinciale weg over en loop verder tot je aan de overkant staat.


Toegangszuilen Landgoed Warnsborn

#Toegangszuilen Landgoed Warnsborn
Landgoed Warnsborn heeft meerdere toegangen. Hier de moderne toegangszuilen aan de Amsterdamseweg. (
Aan de overkant van de weg zie je de toegang van Landgoed Lichtenbeek met de natuurstenen siervazen op gemetselde voet in Lodewijk XV stijl. De vazen uit 1750 staan vermeld op de lijst van Arnhemse Rijksmonumenten.
Route:

 • Neem de asfaltweg tussen de zuilen door het bos in.
 • Loop door tot op de eerste kruising in het bos.


Lanen Landgoed Hoog Erve

#Lanen Landgoed Hoog Erve
Lanen verbinden de Landgoederen Landgoed Warnsborn en Landgoed Hoog Erve met de naastgelegen Landgoederen van Mariëndaal en Lichtenbeek.
De lanen vormen voor de boeren de toegang tot hun akkers en weilanden. Voor jou als bezoeker nu is het een pad op je wandeling door de Arnhemse landgoederen. Personen die hun oren kunnen sluiten voor het lawaai van het gemotoriseerde verkeer, en ook hun ogen selectief de kost geven en zo de nieuwbouw aan de rand van dit gebied niet waarnemen, voor hen is het een lommerrijk zandpad, waarover zij net als de dichters en schilders uit de vorige vier eeuwen waarschijnlijk niet uitgepraat raakten.
Route:

 • Blijf de asfaltweg volgen het bos in.
 • Loop door tot je rechts een oprit naar een huis hebt en er links een aantal paden uit het bos komen.


Bossen Landgoed Warnsborn

#Bossen Landgoed Warnsborn
Te midden van de beukenbossen loop je op een hete zomerdag hier heerlijk koel onder de bomen. Hoe dat kan? Bomen verdampen water in hele grote hoeveelheden. Voor die verdamping is veel energie nodig, die de bomen aan de lucht onttrekken. Zo koelt de lucht af. Zodoende voelt het heerlijk koel aan op je huid. Ook die hogere plaatselijke luchtvochtigheid, door al dat water in de lucht afgegeven, kun je voelen op je blote benen.
Route:

 • Loop vanaf de kruising een klein stukje het bos in en sla meteen weer links af.
 • Loop door tot de plek met gras op het pad.


Een spoor met grassen

#Een spoor met grassen
Vaak als je door het bos loopt, kijk je om je heen en merkt van alles op. Als virtuele boswachter wil ik je hier wijzen op het patroon van de grassen. Ze groeien langs de sporen van de auto, trekker, die hier ooit langs kwam en de grond verdichte. In die aangedrukte vochtige sporen wilde dit gras niet kiemen en groeien. Slechts langs de rand van het karrespoor, waar de grond wel vochtig is, kiemt het gras, Zo ontstaat zo'n grasspoor in het bos.
Route:

 • Vervolg je weg op het pad.
 • Op de kruising rechtdoor.
 • Loop door tot je de beek aan je rechter hand ziet liggen.


Sprengkop Vijverberg

#Sprengkop Vijverberg
Zoals overal op de Veluwe en niet alleen aan de rand van de stuwwal ontspringen er kleine beken, die lijken zo maar uit de grond te komen. Hier is de sprengkop van de beek op Landgoed de Vijverberg. Doordat er leemlagen in de bodem aanwezig zijn, waarop zich water verzameld, kun je als je die lagen aansnijdt, het water in een beek afvoeren. Met dat kleine beetje water wist de tuin- en landschapsarchitect vroeger wel raad. Als een spelend kind bouwde hij dammen en watervalletjes, gaf hij vijvers de meest bijzondere vormen. De bomen en het licht van de hemel weerspiegelen zich stil in het vrijwel rimpelloze oppervlak. Mocht je denken waarom het ingewaaide blad niet verwijderd wordt. Dat heeft als reden dat de vijvers geheel bekleed zijn met een leemlaag.
Route:

 • Loop verder langs de beek tot je aan je rechter hand een bruggetje in het beekdal ziet liggen.


In de tuin van Landgoed Vijverberg

#In de tuin van Landgoed Vijverberg
Hier sta tussen de vele stromen en stroompjes, die samen het complex van vijvers en watervallen vormen. Ze zijn aangelegd als ornamenten in de tuinen bij Landgoed Vijverberg. Het aardige van deze landgoederen is dat ze altijd opengesteld zijn voor het publiek uit Arnhem en Renkum. Ook vele toeristen weten deze half verwilderde parken te vinden.
Route:

 • Neem vanaf het kruispunt het pad in zuidelijke richting. (Dit is richting de provinciale weg).
 • Steek de provinciale weg over en loop door tot je op het fietspad staat.


Toegangszuilen Landgoed Lichtenbeek

#Toegangszuilen Landgoed Lichtenbeek
Van Landhuis Lichtenbeek zijn alleen de bijgebouwen overgebleven. Het hoofdhuis brandde in de oorlog af. Ook deze twee prachtige toegangsvazen met een Barokke vormgeving zijn blijven staan. Ze stonden langs de oprijlaan naar het landhuis dat in een rechte lijn achter deze vazen stond. Het zijn gemeentelijke monumenten van Arnhem.
Route:

 • Neem de weg rechtdoor tussen de twee siervazen en de weilanden door.
 • Loop door tot je op een driehoekje van asfaltwegen staat.


Hoeve Landgoed Lichtenbeek

#Hoeve Landgoed Lichtenbeek
Direct naast dat wat het Koetshuis van Landgoed Lichtenbeek was, ligt deze boerderij. Geldersch Landschap heeft er haar onderkomen. Weet iemand meer over de geschiedenis van deze groep van gebouwen? Hier op de foto zie je in de voortuin de rode Keizerskroon (Fritillaria imperialis) staan. Het is een bolgewas, dat elk jaar opnieuw bloeit.
Route:

 • Neem vanaf het driehoekje van asfaltwegen de weg die naar het landhuis toe loopt.
 • Loop door tot je rechts de pomp ziet staan.


Pomp

#Pomp
In de tuin van de statige boerderij staat nog een pomp. Door de slinger op en neer te bewegen, kon er met een zuiger water uit de pomp put naar boven worden gepompt met de hand. Zodra je ophoudt met pompen houdt ook de waterstroom op. Handenwassen is zo een heel ingewikkeld probleem. Het hebben van een goede watervoorziening was ook vroeger al belangrijk. De plaats van de pomp op het voorerf, tussen alle gebouwen in, maar voor iedereen, van hoog tot laag bereikbaar, onderstreept dit belang.
Route:

 • Loop door tot je bij de hoek van het landhuis staat.


Koetshuis Landgoed Lichtenbeek

#Koetshuis Landgoed Lichtenbeek
Het grote gebouw op de hoek van het pad is het voormalige koetshuis van landgoed Lichtenbeek. Het gebouw heeft aan de voorkant een symmetrisch aanzicht met de nodige versieringen aan de dakrand. Het Gelders Landschap heeft enige tijd een bezoekerscentrum in het koetshuis gehad. Het hoofdhuis van landgoed Lichtenbeek stond een eindje verderop en brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Het werd niet weer herbouwd.
Route:

 • Sla rechts af en loop een klein stukje verder tot het pleintje achter het landhuis aan je linker hand.


Werkschuur Geldersch Landschap

#Werkschuur Geldersch Landschap
Om de bossen veilig te houden voor wandelaars en om de hout opbrengsten te oogsten (toekomst bomen licht te geven), is veel werk in het bos nodig. Dat werk wordt georganiseerd vanuit dit soort werkschuren door het Geldersch Landschap.
Route:

 • Loop een klein stukje door tot je op een kruispunt komt.


Boeren bedrijf

#Boeren bedrijf
Het wonen op een landhuis is erg duur. Er moest daarom wel geld verdient worden. Daarom zijn er op veel landgoederen boerderijen, die voor de benodigde omzet zorgden. Ook voor het dagelijks voedsel (graan, melk eieren, vlees, groenten en fruit), van deze kleine woongemeenschappen zorgde het boerenbedrijf. Daarnaast bracht de bosbouw, met de jaarlijkse houtproductie ook geld op. Ook nu nog gebruiken de huidige eigenaren zoals Geldersch Landschap deze inkomsten van het land nog steeds voor het in stand houden van het landgoed als een gezond bedrijf.
Route:

 • Sla links af en volg de beukenlaan tot bij de asfaltweg.
 • Sla bij de asfaltweg (van Limburg Stirumweg) links af en loop door tot de zuilen aan je rechter hand.


Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal

#Toegangszuilen Landgoed Mariëndaal
De Gemeente Arnhem lijkt een ander beleid te hebben dan de Gemeente Renkum wat betreft de landgoederen in haar gemeente De landgoederen op Arnhems grondgebied worden bij de toegangswegen gemarkeerd met toegangszuilen, waarop de naam van het vroegere landgoed staat. Deze witte zuilen markeren de toegang tot Landgoed Mariëndaal. Ook andere toegangswegen tot dit landgoed hebben dezelfde zuilen. Zo weet je als wandelaar dat je een oud landgoed betreedt.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl