#

Wandelen in Oosterbeek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute Arnhem
#Wandelroute in het kort
De Sportlaan in Oosterbeek is naast de toegangsweg tot sportpark de Bilderberg ook de ideale parkeerplaats voor wandelingen door de Bilderbergbossen.
In- en om het Airborne Museum en landgoed Hartenstein zijn nog veel herinneringen aan de slag om Arnhem.
Deze wandeling komt uit bij NS station Oosterbeek.
Al wandelend kom je langs de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Alle geallieerde soldaten die tijdens de slag om Arnhem zijn gesneuveld liggen er begraven.
Ook hier op Landgoed Lichtenbeek landden in de septemberdagen van 1944 parachutisten van de Airborne Brigade. De wandeling gaat langs een monument dat deze luchtlanding herdenkt.
Als begrenzing tussen de landbouwpercelen geeft een kronkelende laan met oude Eiken begroeid met Klimop zijn charme aan een wandeling over Landgoed Lichtenbeek.
Wandelroute: Wandelroute Arnhem
Latitude: 51.9927178855177 Longitude: 5.82210028208441

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Parkeerplaats Bilderberg
Eindpunt: Parkeerplaats Bilderberg
Lengte: 8,2 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 32
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:
Parkeerplaats Bilderberg

#Parkeerplaats Bilderberg
Parkeerplaats bossen de Bilderberg biedt plaats een tiental auto's.
Route:

 • Loop vanaf de parkeerplaats in
 • zuidelijke richting over asfaltweg (Sportlaan).
 • Sla op de T-splitsing rechts af (Valkenburglaan).
 • Loop door tot het Airborne monument aan de rechter kant van de weg.


Battlemarker De Sonnenberg

#Battlemarker De Sonnenberg
Overal in de gemeente vind je deze gedenkzuilen als Airborne Monument. De gedenkzuil hier is een battlemarker: Hacketts Hollow. Tekst Informatiebord: Deze plek werd op 20 september 1944 door de restanten van 4 Parachutisten Brigade onder leiding van Brigadier John W. 'Shan' Hackett tegen Duitse tanks en vlammenwerpers verdedigd. Nadat ze waren uitgebroken. zetten ze het gevecht voort in Oosterbeek. Vaak ligt er een krans van (plastic)rode klaprozen bij. Oudstrijders en hun verwanten laten deze hier achter. Rode klaprozen kiemen immers massaal op omgewoelde grond en kleuren het verlaten slagveld dan enkele jaren diep rood.
Route:

 • Volg de asfaltweg (Valkenburglaan) verder tot er aan twee kanten van de weg open land is.


Slagveld De Bilderberg

#Slagveld De Bilderberg
De open velden bij Landgoed De Bilderberg waren in de septemberdagen van 1944 het slagveld voor veel heftige gevechten. Vele Engelse parachutisten, die op 17 en 18 september geland waren bij de Telefoonweg in Heelsum en op de Ginkelse Heide te Ede, sneuvelden in Oosterbeek. De Gliders met Poolse parachutisten zijn geland op het terrein Johannahoeve. De Slag om Arnhem was een onderdeel van de Operatie Market Garden. Men probeerde een bruggenhoofd te vormen aan de noordzijde van de Rijn. Op dit terrein zijn veel re-supply drops geweest van goederen en voedselbevoorrading.
Twee vliegtuigen zijn tijdens deze gevechten neergestort in de bossen achter het hotel De Bilderberg.
Route:

 • Neem de asfaltweg langs de paardenweiden (Sonnenberglaan).


Huis Sonnenberg

#Huis Sonnenberg
Een historisch huis aan het begin van de oprijlaan naar het voormalige Landhuis de Sonnenberg. Elk voormalig landhuis in Oosterbeek, Doorwerth, Heelsum en Renkum had natuurlijk een eigen karakteristieke bouwvorm voor de bijgebouwen op de eigen landerijen. Zo kon de passant zien hoe groot het landgoed wel niet was. Op Landgoed De Sonnenberg zijn nog enkele huizen van het oude landgoed bewaard gebleven.
De verbouwing van de Oude Herberg sluit hier in historisch opzicht op aan.
Route:

 • Vervolg de weg.


Velden Sonnenberg

#Velden Sonnenberg
Van hieruit heb je uitzicht over de velden van voormalig Landgoed De Sonnenberg. Aan de rand van de akkers en weilanden liggen de boerderijen en woonhuizen half verscholen tussen de hoge laanbomen. Is het niet bijzonder dat zo dicht bij de dorpskernen lanen afgewisseld worden met open wei- en bouwlanden en prachtige tuinen?
Hoewel de natuur de contouren van de tuinen in de loop van de jaren wat vervaagt heeft, zijn ze nog altijd aanwezig.
Route:

 • Vervolg de weg.


Serviceflats Vrijheidslaan

#Serviceflats Vrijheidslaan
In het tuin van het voormalig Landgoed zijn service flats gebouwd. Deze passende bebouwing op voormalige landgoederen is al sinds jaren prioriteit van de gemeente. Bij de inpassing van de vier gebouwen is rekening gehouden met de boomgroepen in het park.
Route:

 • Vervolg de weg.


Serviceflats

#Serviceflats
Aan de Oranjeweg zijn de serviceflats gebouwd op dezelfde wijze als dat de boerderijen er van oudsher stonden. Half verscholen in het groen aan de rand van de open ruimte is deze bebouwing op voormalige landgoederen een goed voorbeeld, hoe nieuwbouw op een prettige wijze in het landschap ingepast kan worden.
Route:

 • Vervolg de weg.


Hoekhuis Sonnenberg

#Hoekhuis Sonnenberg
Karakteristiek huis aan het begin van een van de oprijlanen van Landgoed Sonneberg. Weet iemand iets meer van de historie van dit huis?
Route:

 • Sla links af bij de provinciale weg (Utrechtseweg).
 • Loop verder tot de herdenkingsnaald links.


Het 'Airborne-monument'

#Het 'Airborne-monument'
Het 'Airborne-monument' is ter herinnering aan de slag om Arnhem. De beeldengroep aan de bovenzijde beeld de vrijheid uit en de inzet van burgers en soldaten om dat te bereiken. Aan de voet van de zuil staan vier voorstellingen, die de slag om Arnhem samenvatten. Op het informatiebord staat meer uitleg.
Route:

 • Aan de overzijde van de Utrechtseweg ligt het Airborne museum.


Airborne Museum 'Hartenstein'

#Airborne Museum 'Hartenstein'
De Villa Hartenstein was het hoofdkwartier van de Britse generaal Urquhart die de slag om Arnhem van 17 tot 26 september 1944 leidde. De slag om Arnhem maakte deel uit van de operatie 'Market Garden'. Deze operatie was bedoeld om met een bliksemactie via België en Nederland Duitsland binnen te vallen. 35.000 parachutisten zijn gedropt boven Nederland, waarvan 11.000 in deze omgeving. Nadat het mislukte om de Rijnbrug bij Arnhem in handen te houden, slaagden slechts 2400 man erin de overkant van de Rijn te bereiken. 17.000 soldaten zijn gesneuveld of vermist bij deze operatie.

Het vernieuwde Airborne Museum geeft met de Airborne Experience een visuele voorstelling van deze strijd in de septemberdagen.
Route:

 • Vervolg de weg.


Klein Hartenstein

#Klein Hartenstein
Villa Hartenstein had deze oranjerie voor het overwinteren van de bijzondere planten van het landgoed. Villa Hartenstein is het enige landgoed in de gemeente Renkum waarbij hoofdgebouw met bijgebouwen en -restanten van - het park nog aanwezig zijn. Wie weet waarom de grote ramen van de oranjerie aan de Noordzijde (schaduwkant) zitten?
De oude tuinmanswoning staat verscholen in de bosjes bij de parkeerplaats.

De oranjerie heeft jarenlang dienst gedaan als brandweerkazerne. Nu kun je er heerlijk op het terras zitten.
Route:

 • Vervolg de weg.


Villa's Utrechtseweg

#Villa's Utrechtseweg
Villa's aan de Utrechtseweg staan er wat kaal bij als je ook de oude beelden kent. Alle doorgaande wegen, zo ook de Utrechtseweg waren beplant met hoge laanbomen. Vaak waren er buiten de bebouwde kom dubbele rijen beuken.
Wegens verkeersveiligheidsredenen schijnen wegen met laanbomen helaas niet meer mogelijk te zijn,
Route:

 • Vervolg de weg tot de verkeerslichten.


Schoonoord Oosterbeek

#Schoonoord Oosterbeek
Het "buiten" Schoonoord opende in 1894 haar deuren als hotel. Het was een favoriete bestemming voor de gegoede burgerij vanwege de kunst en de lommerrijke omgeving. Zij logeerden hier soms een zomer lang.

Tijdens de slag om Arnhem - september 1944 - veranderde alles. Het hotel werd door de 1e Engelse Airborne divisie als noodhospitaal ingericht. Meer dan 500 gewonden werden hier binnengebracht en verzorgd. Door de felle strijd, raakte het gebouw zwaar beschadigd. De oude glorie kreeg het gebouw niet terug, maar haar indrukwekkend verleden blijft bestaan. Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog ontmoeten elkaar nog steeds in 'de Airborne Pub' rondom de herdenkingsdagen in september. Het is moeite waard om het kamertje met herinneringen te bezoeken.
Route:

 • Loop de Stationsweg in.
 • Volg de trolleydraden tot het stationsplein.


NS Station Oosterbeek

#NS Station Oosterbeek
Startpunt voor wandelingen vanaf station Oosterbeek Hoog. Hier zijn overstapmogelijkheden voor de trein, buslijn 1 en de trolley naar Arnhem.
Route:

 • Loop vanaf het Stationsplein de brug over het spoor over.
 • Op de kruising na het spoor rechts af de van Limburg Stirum weg in.
 • Loop de asfaltweg (van Limburg Stirumweg) helemaal uit tot op de splitsing met de (Loopbergenseweg) voor het kerkhof waar de weg een bocht mee naar links maakt.


Knooppunt Airborne begraafplaats

#Knooppunt Airborne begraafplaats
Op de hoek van het Airborne kerkhof en de Begraafplaats van Oosterbeek ligt dit knooppunt.
Route:

 • Neem de asfaltweg (van Limburg-Stirumweg) in noordelijke richting. (Weg van het spoor.)
 • Loop door tot je aan je rechter hand de ingang van het kerkhof ziet en aan je linker hand de Airborne Begraafplaats.


Airborne Begraafplaats

#Airborne Begraafplaats
Op de Airborne Begraafplaats liggen de geallieerde soldaten die gesneuveld zijn bij de slag om Arnhem. Jaarlijks vindt er in september een herdenking plaats waarbij veel veteranen en hun kinderen aanwezig zijn. Schoolkinderen leggen bloemen op de graven.
Route:

 • Loop vanaf de Airborne begraafplaats de asfaltweg (van Limburg Stirumlaan) omhoog tot je aan je linker hand een parkeerplaats en een monument ziet staan.


Airborne Monument Oosterbeek

#Airborne Monument Oosterbeek
Om de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn op de velden rond Oosterbeek parachutisten van de Airborne divisie geland. Dit monument herinnert aan de landing van troepen hier op de velden rondom de Airborne Begraafplaats van 17 tot 25 september 1944.
Route:

 • Neem het pad dat direct achter het hek van het monument tussen de landbouwgrond doorloopt.
 • Sla direct weer rechtsaf de Eikenlaan in.
 • Loop door tot vlak voor het einde van de Eikenlaan links in het bos een grenspaal staat.


Grenspaal

#Grenspaal
Deze grenspaal, ook wel pol genoemd, is neergezet om de grens tussen de gemeente Arnhem en de gemeente Renkum aan te geven. In eerste instantie werden de palen of pollen gemaakt van natuursteen, latere modellen zijn soms ook gemaakt van beton. Meerdere grenspalen staan verspreid over Landgoed Lichtenbeek, sommige zijn voorzien van het wapen van de gemeente Arnhem.
Route:

 • Loop door tot de eikenlaan op een T-splitsing een beukenlaan tegenkomt.


Herplanting Beukenlanen

#Herplanting Beukenlanen
De streek rondom Arnhem is beroemd vanwege zijn vele landgoederen met Beukenlanen. Een aantal jaren terug is hier op Landgoed Lichtenbeek zo'n Beukenlaan herplant om de oude sfeer van zulke monumentale toegangswegen tot de stad Arnhem te behouden. Zo kunnen onze kleinkinderen deze bijzondere sfeer van de Veluwezoom ook nog genieten.
Route:

 • Neem het pad tegenover de beukenlaan, dus met de bosrand links en de landbouwgrond rechts.
 • Volg de bocht naar rechts en loop door tot op de volgende kruising.


Herplanting hagen

#Herplanting hagen
Om het vee en het wild van de akkers te houden gebruikte men vroeger geen prikkeldraad. In plaats daarvan pootte men stekelige struiken als Meidoorn en Sleedoorn. Hier op landgoed Lichtenberg zijn een aantal van deze heggen hersteld. Er komen allerlei insecten en vogels in voor. Door de stekels van de heg genieten ze bescherming tegen hun vijanden, die deze vogels een lekker hapje vinden.
Route:

 • Neem het pad dat vanaf de bosrand gezien schuin het bos in loopt.
 • Ga met de bocht mee naar rechts en sla kort daarna af naar links.
 • Loop door tot bij de rand van de akker en sla daar rechts af.


Uitzicht over de velden

#Uitzicht over de velden
Uitzicht over de velden rondom de Airborne Begraafplaats. De glooiende hellingen van de Veluwe zijn duidelijk te zien in de akkers. De akkers zijn omzoomd door Eikenlanen die in de herfst prachtige tinten vertonen. Vanaf een bankje geschonken door Hotel Dreyeroord kun je hier genieten van het uitzicht.
Route:

 • Loop langs de rand van de akker, sla aan het einde rechts af.
 • Meteen weer links af slaan.
 • Loop de heuvel omhoog tot bij een pad van rechts.


Beukenbos

#Beukenbos
Je ziet een bos met beukenbomen zonder een ondergroei van struiken of kruiden. Op de bodem ligt alleen een dikke laag onverteerd beukenblad. Hier op de arme zandgronden, verteert het beukenblad niet, en ontstaat er pas heel langzaam een humuslaag. Is er meer kalk in de bodem, zoals in de beukenbossen van Noord-Frankrijk dan verteert het blad wel, en komt er in het voorjaar een kruidlaag van voorjaarsbloeiers tot ontwikkeling. In de zomer is het te donker onder het gesloten dak van bladeren voor veel kruiden en grassen.
Route:

 • Neem het pad in noordoostelijke richting.
 • Sla in de bocht links af en loop naar beneden tot op de splitsing bij het klaphek en de Beukenlaan.


Laan met oude bomen

#Laan met oude bomen
Soms blijven er restanten van oude lanen bestaan en als zodanig herkenbaar in het bos. Deze laan vormde omstreeks 1850-1900 de verbinding tussen Arnhem en het huis van de paters van Mill Hill, die toen belangrijker was dan de Dreyenseweg. In die tijd was deze weg nog een zandpad.
Door de aanleg van het spoorlijn die dit gebied in tweeën splitst, werd de infrastructuur van dit gebied geheel hervormd. Zo blijven alleen de restanten van die oude wegen in het landschap achter.
Route:

 • Loop door het klaphek en steek de asfaltweg (Dreyenseweg) over en sla links af.
 • Je loopt nu door de berm naast de weg. Loop door tot het klaphek en de gedenkzuil rechts.


Airborne Monument

#Airborne Monument
Ook hier weer een van de vele Airborne Monumenten uit de gemeente, die herinnert aan de Slag om Arnhem.
Route:

 • Ga door het klaphek en volg het pad langs de bosrand tot bij de hoek van het weiland.
 • Loop op de kruising rechtdoor het bos in.
 • Sla links af op de volgende kruising.
 • Bij de tweede kruising sta je bij de betonnen voet verscholen tussen de Lauriers.


Meetpunt Rijksdriehoeksmeting

#Meetpunt Rijksdriehoeksmeting
Achter de struiken verscholen ligt een grote betonnen voet. Dit is de voet van een meetpunt voor het netwerk van Rijksdriehoeksmeting. Boven op het stuk beton stond een toren van waaruit punten in het veld gemeten konden worden. De kompasrichting werd bepaald vanuit verschillende meettorens. De snijlijn van die bepalingen levert de exacte locatie van het punt op de kaart. In deze heuvelachtige omgeving waren naast kerktorens extra punten in het landschap nodig op kunstmatige verhogingen. Elektronische bakens en later satellietmetingen hebben deze torens overbodig gemaakt.
Route:

 • Loop door tot bij het Mariabeeld.


Mariabeeld

#Mariabeeld
De Paters van Mille Hill hebben een goed wegennet om hun huis aangelegd. Het Mariabeeld midden in het bos is een plek voor overdenking en bezinning voor velen. Met veel liefde wordt de tuin er om heen onderhouden.
Route:

 • Volg het asfaltpaadje het bos in.
 • Op de T-splitsing van asfaltpaadjes rechtdoor.
 • Zodra je het bos uit komt sta je tegenover een kerk.


Kapel Huize Vrijland

#Kapel Huize Vrijland
De Paters van Mill Hill hebben een eigen Kapel. Als je in de avond komt kun je de ondergaande zon door de ramen zien schijnen en het gezang beluisteren. Dit alles draagt bij tot de sfeer van deze plek.
Route:

 • Sla links af en volg de asfaltweg door het bos.
 • Loop door tot de asfaltweg een knik naar links maakt en er rechts weiland is.


Uitzicht landerijen Vrijland

#Uitzicht landerijen Vrijland
Geniet in alle seizoenen van het uitzicht over de landerijen Landgoed Vrijland, evenals de paters nu dagelijks doen, omdat ze met pensioen zijn en genieten van een rustige oude dag met elkaar.
Route:

 • Volg de asfaltweg verder naar beneden tot op de T-splitsing met een asfaltweg (Dreyenseweg), sla hier rechts af.
 • Loop over de brug tot op het stationsplein.


NS Station Oosterbeek

#NS Station Oosterbeek
Startpunt voor wandelingen vanaf station Oosterbeek Hoog. Hier zijn overstapmogelijkheden voor de trein, buslijn 1 en de trolley naar Arnhem.
Route:

 • Loop de Graaf van Rechterenweg uit tot op het plein voor het station.


Voormalig Hotel Dreyeroord

#Voormalig Hotel Dreyeroord
Op verzoek van de jongste directeur is de geschiedenis van toerisme vanaf begin 1800 eens bij elkaar gezocht en beschreven door Pieter Verkuil. Hotel Dreyeroord was the white house, een herkenbaar punt voor vriend en vijand in september 1944. Het was meer dan honderd jaar een familie hotel met heel een bijzonder karakter. Met de prachtige tuin met een vijver en veel rododendrons, kan men zich hier goed ontspannen voor korte of voor langere tijd. Drie generaties hoteldirecteuren schonken meer dan 40 Dreyeroord-banken op de mooiste plekken in de gemeente Renkum.
Route:

 • Volg de Graaf van Rechterenweg in westelijke richting tot het einde.
 • Steek over en volg het pad rechtdoor het bos in.
 • Loop door tot de kruising van nieuw aangeplante lanen in het bos.


Herplanting Beukenlanen

#Herplanting Beukenlanen
Enige jaren geleden zijn deze beukenlanen vervangen om ook in de toekomst op de voormalige landgoederen bossenpercelen te hebben doorsneden met statige beukenlanen.
Route:

 • Neem het bospad in zuidelijke richting.
 • Steek de asfaltweg over, loop rechtdoor tot je bij de rand van een weiland aankomt.


Knooppunt Valkenburg

#Knooppunt Valkenburg
Voor het routenetwerk zijn er af en toe knooppunten ingevoegd, die routetrajecten met elkaar verbinden. Deze knooppunten zijn nodig om het aantal rondwandelingen te vergroten in het Renkums routenetwerk van ruim 150 km, zo is de planning. Op deze plek zijn geen bijzonderheden te vermelden.
Route:

 • Loop vanaf de parkeerplaats in zuidelijke richting.
 • Sla bij het fietspad links af.
 • Steek aan het einde van het fietspad over, neem het pad aan de overkant van de weg en sla rechts af.
 • Sla linksaf het kleine paadje het bos in.
 • Loop verder tot je aan het einde van het weiland op een breed zandpad komt.


Parkeerplaats Bilderberg

#Parkeerplaats Bilderberg
Parkeerplaats bossen de Bilderberg biedt plaats een tiental auto's.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl