Landgoed Boschveld kent aan de noordzijde een aantal land- en tuinbouwpercelen afgewisseld met statige beukenlanen. Op Landgoed Boschveld is op het hoogste punt van de hele omgeving de theekoepel van Landgoed Mariëndaal te vinden. De wandelroute loopt langs dit 180 jaar oude bouwwerk. Het uitzicht is verdwenen, maar de plek heeft nog steeds charme. Het pad volgt een mooie beukenlaan op landgoed Boschveld en leidt langs een uitzicht op de Groene Bedstede, een berceau. Landgoed Mariëndaal kende ook een ijskelder, al wandelend kom je voorbij de ingang van deze ijskelder. De wandelroute loopt door de Groene Bedstede, een berceau, die elk jaargetijde iets anders te bieden heeft en er weer anders uitziet. De Stenen Tafel van Landgoed Mariëndaal is langs de route te vinden. Deze folly is gemaakt van een grafzerk van het Klooster Mariëndaal dat er ooit stond.
Het uitzicht vanaf de parkeerplaats Landgoed Mariëndaal geeft een beeld van het glooiende landschap van bossen, lanen en open ruimte van dit landgoed.
Het gebied is gewild bij hardlopers, trimmers, wandelaars en mountainbikers.
Voor een rondwandeling hier is wel enige conditie nodig.
Route:
Loop vanaf de T-splitsing in noordelijke richting (richting de asfaltweg).
Steek de asfaltweg (Schelmseweg) over en volg het pad door de beukenlaan tot op de eerste kruising in de bosrand.
Landgoed Lichtenbeek
De grens tussen Landgoed Boschveld en Landgoed Lichtenbeek is niet herkenbaar aan een ander beheer. De beide landgoederen hebben min of meer hetzelfde karakter.
Route:
Neem vanaf de kruising het pad in zuidelijke richting.
Loop door tot het pad naar rechts knikt en je een huisje in het bos ziet staan.
Klein huis in het bos
In het bos van Landgoed Boschveld staat verscholen achter de hoge rododendrons dit huisje. Het is gebouwd als de theekoepel van Huize Mariëndaal en als zodanig altijd bewaard gebleven. Je kunt het huren als vakantiehuis voor 2-3 personen bij de Stichting Erfgoed. Voor een paar dagen kan je je in de rol van grootgrondbezitter verplaatsen en genieten van je landgoed en van dat van de buren.
Route:
Volg vanaf het huisje het half verharde pad het bos in.
Loop door tot je op een veelsprong staat.
Douglas en lariks bos
Als je voortdurend met je neus over de grond loopt, zie je vast wel de verschillen in de kegels op de grond: de vruchten van naaldbomen.
Hier op Landgoed Boschveld is een gemengd bos van de twee soorten: Douglas en Lariks. De Douglas kegels zijn langwerpig en hebben gespleten tongetjes in de kegel. Bij de Lariks, die zijn naalden laat vallen in de herfst, zie op de takken groepen kleine kegeltjes. Afhankelijk van de plaats op de tak, verschillen de kegeltjes in grootte. Hoe meer voedsel ze krijgen, hoe groter ze zijn.
Route:
Neem vanaf de veelsprong het pad dat in zuidwestelijke richting het bos inloopt. (Het pad is te herkennen aan de lichtblauwe paaltjes die erlangs staan.)
Loop door tot je op een kruising aan het begin van een beukenlaan komt.
Beukenlaan Landgoed Boschveld
De Landgoederen op het noordelijke deel van de stuwwal van de Veluwe kenmerken zich door hoog opgaande beukenbomen, die als lanen perceelgrenzen markeren. Deze beukenlanen met indrukwekkende hoge bomen zijn kenmerkend voor dit agrarisch landgoed landschap.
Route:
Neem het pad door de beukenlaan in zuidelijke richting.
Op de kruising 15 meter voor het hek naar links.
Loop rechtdoor door tot je op het fietspad van de Schelmseweg staat, sla hier rechts af en loop nog een klein stukje verder tot je een vrij uitzicht hebt op de berceau aan de overkant van het dal.
Weet iemand waarom deze berceau in de volksmond de Groene Bedstee heet?
Of zou het komen omdat je er aan het oog onttrokken met jouw grote liefde ongestoord en ongezien kunt wandelen en zoenen?
Route:
Blijf het fietspad langs de Schelmseweg volgen tot je aan je rechter hand een huis ziet staan.
Zomerhuis Landgoed Mariëndaal
Het zomerhuis en de theekoepel liggen ten westen van de Schelmseweg, binnen het huidige landgoed Boschveld. In de periode 1870-1936 vormden Mariëndaal en Boschveld één bezit. Gebruikelijk was elders op het landgoed extra huizen en theekoepels te bouwen, zodat bewoners met bezoekers van de schoonheid en de rijkdom van vee en gewassen van hun landgoed konden genieten.
Route:
Neem het pad dat tegenover het huis, achter het witte hek, naar beneden het dal in loopt.
Loop door tot je op een driehoekje van paden staat.
Grenspalen Mariëndaal
Als gemeente bestuur van Arnhem moest je je eigen grondgebied wel markeren, toen er nog geen goede betrouwbaar systeem was om dat vast te leggen. Ook de Heren van Kasteel Doorwerth en het bestuur van de gemeente Ede hadden ook behoefte aan duidelijkheid. Nu regelt het Kadaster de grensbeschrijving. Toen werden er na wederzijds goedvinden deze grenspalen geplaatst. Ze zijn zo oud dat ze elk een eigen naam hebben (zie Gelders Archief).
Route:
Loop een stukje omhoog naar de andere kant van het driehoekje van bospaden, waar twee grenspalen staan.
Uitzicht op de Groene Bedstee
Uitzicht op de Groene Bedstee van Landgoed Mariëndaal. Naast praktisch nut moest een landgoed er leuk uitzien. Dat is hier gelukt met het doorzicht op de Groene Bedstee.
Route:
Neem vanaf het driehoekje van bospaden een klein paadje naar rechts dat langs de picknickplaats naar beneden loopt.
Loop door tot je de picknickplaats goed kunt overzien.
Picknickplaats Mariëndaal
Wil je eens een afwisselende wandeling maken, en na afloop met je vrienden/familie gezellig wat eten en nagenieten, dan is deze picknickplaats Mariëndaal zeer geschikt.
Route:
Volg het paadje verder langs de picknickplaats naar beneden tot vlak na de picknickplaats, rechts van het pad de ijskelder ziet liggen.
IJskelder Landgoed Mariëndaal
IJskelder Landgoed Mariëndaal.
Verstopt in een hoekje van de parkeerplaats naast het pad ligt de voormalige ijskelder van het Landhuis Mariëndaal. Bij de restauratie van het park is deze ijskelder weer zichtbaar gemaakt.
Een ijskelder werd inderdaad gebruikt om er ijs uit de vijvers in op te slaan, zodat je 's zomers je gasten kon verrassen met een gekoeld drankje of eigengemaakt ijs.
Tegenwoordig is de kelder in gebruik als winter verblijf voor vleermuizen. Daarom zit er een spleet in de toegangsdeur.
Route:
Volg het paadje verder naar beneden tot je uitkomt bij het witte hek bij de parkeerplaats.
Startpunt Mariëndaal
Nog voorbij Huize Mariëndaal ligt er aan deze doodlopende weg een groot parkeerterrein, wat zeer geschikt is om van daaruit te wandelen over het Landgoed Mariëndaal. Hoogteverschillen zijn behoorlijk groot, dus wandelen vraagt wel enige inspanning. De uitzichten zijn erg mooi.
Route:
Neem het pad dat recht achter het witte hek het bos ingaat.
Loop rechtdoor op het kruising.
Loop door tot het bankje aan je linker hand.
Zijaanzicht Groene Bedstee
De "Groene bedstee" is een fraaie berceau van haagbeuk die in 1856 op het park van Landgoed Mariëndaal in Engelse landschapsstijl werd aangelegd. Om een dergelijke kunstmatige bomenrij te ontwikkelen en in stand te houden is zeer veel onderhoud en vakmanschap vereist. Goed te zien is dat de Groene Bedstee jaarlijks minimaal eenmaal in model geschoren wordt.
Zou dit niet gebeuren dan groeien de bomen gewoon uit.
Route:
Loop verder tot de splitsing met het pad uit de berceau.
Groene Bedstee
De Groene Bedstee is een begrip in Arnhem. In het weekend bezoeken veel wandelaars deze meer dan 150 jaar oude folly, die hoorde bij de tuin van Landgoed Mariëndaal. Ook de NS wandeling vanuit Arnhem komt hier voorbij. De klim de stuwwal op geeft je goed het gevoel dat je het Veluwe massief beklimt. De hoogteverschillen met de Betuwe zijn ongeveer 70 meter.
Route:
Loop vanaf de splitsing door de berceau tot op de splitsing in de berceau.
Splitsing in de berceau
Een splitsing in een berceau, hier met bankje en een gesnoeide linde, is niet zo gebruikelijk. Meestal heeft een berceau of loofgang een tunnelvorm. Het is een beroemd bankje voor vele stelletjes in Arnhem. Ben je er voor de natuur dan kun je genieten van de vele vogeltjes, die tussen de dichte kronkelende takken van deze beuken broeden. Het winterkoninkje, de mus en de fitis zijn hier vaste gasten.
Soms gaat er een aantal bomen dood en moeten ze worden vervangen. Als je goed kijkt zie je dat de bomen schuin zijn geplant en de toppen met ijzerdraad bij elkaar gebonden om een gesloten poort te krijgen.
Route:
Neem vanaf de splitsing in de berceau het pad dat door de berceau omhoog de heuvel op loopt.
Loop door tot bij het bankje op het hoogste punt van de berceau.
Bankje in de Groene Bedstee
Vanaf het bankje in de Groene Bedstee heb je een mooi uitzicht over de laan met z'n kronkelbomen. Je kunt er even uitrusten na de steile klim.
De Groene Bedstee is de berceau of loofgang op Landgoed Mariëndaal. Deze tunnel van bomen ziet er ieder jaargetijde anders uit. Daarom wordt hij druk bezocht door wandelaars.
Dames van goede stand liepen graag onder het dichte gesloten bladerdek op zomerse dagen. Zo behielden ze hun blanke huidskleur, een teken van welstand. Immers bruin van de zon en de buitenlucht werden de arbeiders op het land.
Route:
Loop verder door de berceau naar beneden tot je op een bospad uitkomt.
Hoeve Loobergen
Hoeve Loobergen (ca. 1858), functioneert nu nog als agrarisch bedrijf en is als zodanig onderdeel van het Landgoed Mariëndaal.
Heb je bijzondere koeien gezien in het weiland? Het zijn vleeskoeien, de zogenaamde dikbil-koeien. In juni is het de moeite waard eens vanaf de weg te kijken, hoe de boer het gras maait en hooit op deze Arnhemse weiden.
Komende vanaf de berceau, "De Groene Bedstee", uit 1865 zie je voor je de Hoeve Loobergen op de hoogte liggen, een bijna buitenlands gezicht.
Let eens op de prachtige oude leilinden voor het huis om de kamers koel te houden in de zomer.
Route:
Neem het pad in oostelijke richting. (Dit is het pad dat langs de rand van de landbouwgrond (links) het dal omhoog loopt.)
Loop door tot je bovenaan op een T-splitsing uitkomt.
Knooppunt Hoogenkamp
Nieuw Knooppunt.
Route:
Neem het pad in Noordelijke richting. (Dit is richting de grote weg.)
Loop door tot je links van het pad een weiland met een boerderij erin ziet liggen.
Uitzicht op boerderij
Een wandeling door het glooiende landschap van landgoed Mariëndaal biedt vele fraaie uitzichten, zoals het uitzicht dat je vanaf hier hebt over de velden en de daken van boerderij Loobergen. Vanwege het hoogteverschil doet het uitzicht enigszins buitenlands aan.
Route:
Loop verder en volg het pad met de bocht mee naar links.
Loop door tot op de splitsing met een weg naar rechts.
Knooppunt Schelmse weg
Met een wandeling over het landgoed Mariëndaal krijg je een goede indruk van de agrarische activiteiten in dit gebied, die met de opbrengst ervan een deel van de kosten van het landgoed kunnen dekken.
Route:
Neem het pad in westelijke richting. (Dit is met het dal aan je linkerhand en de bosstrook rechts.)
Loop door tot je links van het pad een aantal boeren schuren ziet liggen.
Kapschuren
Voor het opbergen van alle landbouwmachines is bij een boerderij vaak een kapschuur te vinden. Hier zie je de kapschuren van boerderij Loobergen. De ene met een houten skelet, de andere met een stalen. De schuur met het houten skelet is de oudste. Met de uitbreiding van de hoeveelheid landbouwmachines is er een tweede schuur bijgebouwd.
Route:
Loop een stukje verder door de beukenlaan en kijk achterom.
Beukenlaan landgoed Mariëndaal
Op landgoed Mariëndaal zijn verschillende beukenlanen te vinden. In de zomer kun je er in de koelte onder wandelen, terwijl de bladeren een spel van schaduw en lichtplekjes op de grond werpen. Dit spel van licht en donker fascineerde de impressionisten zo ook de schilders van de Oosterbeekse school.
De weg door deze beukenlaan is geasfalteerd, zodat mensen met een beperking in hun rolstoel ook van dit schouwspel en de omgeving van landgoed Mariëndaal kunnen genieten. Vanaf het Dorp kunnen ze helemaal naar het uitzichtpunt over de Groene Bedstee toe.
Route:
Loop door tot je na de boerderij op een splitsing met een pad vanuit het dal staat. De stenen tafel is rechts van het pad.
Stenen Tafel Landgoed Mariëndaal
Dit picknickbankje op de kruising van de Tafelweg en de Middenlaan naar de Groene Bedstee is wel heel bijzonder. Het is de grafsteen afkomstig van het oude Augustijnenklooster van Mariëndaal, behorende bij Congregatie van Windesheim. Het klooster werd gesticht in 1392.
Deze grafzerk is een van drie grafzerken, die er nog zijn na de sloop van het klooster in 1586-1587. (website: www.arneym.nl voor meer informatie)
Route:
Neem vanaf de stenen tafel het pad in westelijke richting (dit is met de boerderij in de rug).
Loop door tot op de T-splitsing.
Uitzicht Landgoed Mariëndaal
Het uitzicht vanaf de parkeerplaats Landgoed Mariëndaal geeft een beeld van het glooiende landschap van bossen, lanen en open ruimte van dit landgoed.
Het gebied is gewild bij hardlopers, trimmers, wandelaars en mountainbikers.
Voor een rondwandeling hier is wel enige conditie nodig.