#

Wandelen in Oosterbeek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Landgoed Vijverberg en Warnsborn








#Wandelroute in het kort
Landgoed de Vijverberg heet niet voor niets Vijverberg. De wandelroute voert je langs de vele vijvers van het landgoed.
Al wandelend kom je langs de grote vijver op Landgoed de Vijverberg.
Landgoed de Vijverberg kent verschillende kleine vijvers in het bos en één grote, omsloten door bos en weiland. Tijdens de wandeling kun je genieten van de weerkaatsing van de zon in de grote vijver.
Landgoed Warnsborn werd ook al in de bronstijd bewoond. Daarvan getuigen de vele grafheuvels die langs de route te vinden zijn.
Hoewel de Harderwijkerweg geen wandelpad is, is een wandeling over de Harderwijkerweg toch een bijzondere ervaring. De weg stamt uit de tijd van de eerste auto's en is sindsdien weinig verandert. Met z'n klassieke wegwijzers, niet geëgaliseerde glooiingen in het landschap en de brede Beukenlanen ademt de Harderwijkerweg nog steeds de sfeer van vroeger uit.
Langs de route vind je boerderij de Kleine Kweek. Deze boerderij ligt tussen de landbouwpercelen en het heideveld van de Kleine Kweek in.
Wandelroute: Landgoed Vijverberg en Warnsborn
Latitude: 52.0032776447603 Longitude: 5.85751861575203

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: In de tuin van Landgoed Vijverberg
Eindpunt: In de tuin van Landgoed Vijverberg
Lengte: 5,3 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 42
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:




In de tuin van Landgoed Vijverberg

#In de tuin van Landgoed Vijverberg
Hier sta tussen de vele stromen en stroompjes, die samen het complex van vijvers en watervallen vormen. Ze zijn aangelegd als ornamenten in de tuinen bij Landgoed Vijverberg. Het aardige van deze landgoederen is dat ze altijd opengesteld zijn voor het publiek uit Arnhem en Renkum. Ook vele toeristen weten deze half verwilderde parken te vinden.




Route:

  • Neem vanaf het bruggetje het pad in westelijke richting. (Dit is het pad met de vijver aan je linker hand.)
  • Loop door tot je rechts een bruggetje tussen de twee vijvers ziet.


Romantisch bruggetje

#Romantisch bruggetje
Omdat hier zoals je op de kaart kunt zien een uitgebreid park is aangelegd van beekjes en vijvers, heb je af en toe een bruggetje nodig op de dalen over te steken. Vaak werden de leuningen van die bruggetjes in de romantische periode gemaakt van kromme boomstammen. Hier zie je een moderne Arbo verantwoorde uitvoering.

Jammer dat de op- en afritten niet (meer) rolstoel / kinderwagen toegankelijk zijn.




Route:

  • Sla rechts af en loop over het bruggetje naar de andere kant van de vijver.
  • Sla aan de overkant links af en loop langs de vijver tot in de hoek waar een bankje staat.


Uitzicht over de Vijver

#Uitzicht over de Vijver
Dit bankje met uitzicht over een van de Vijver van Landgoed de Vijverberg nodigt uit tot even stil zijn en het park rustig in je op te nemen.

Meer dan 100 jaar geleden zaten hier de landeigenaar met zijn gasten te converseren. Ondertussen genoten ook zij van de schoonheid van de creatie van de landschapsarchitect. De rust werd toen nog niet verstoord door het gemotoriseerde verkeer over de Amsterdamseweg.




Route:

  • Sla bij het bankje rechts af een pad het bos in.
  • Loop door tot de beek aan je rechter hand via een goot naar beneden loopt een klein vijvertje in.


Waterwerk

#Waterwerk
Water dat een hoogteverschil overbrugt, slijpt in de loop van de tijd een stroombed uit. Omdat dit vijvercomplex bestaat uit kunstmatige dammen en sluizen, die kunstig in de tuin verscholen liggen, zijn er ook meer stabiele kunstwerken nodig, die deze erosie door water voorkomen. Volgens mij is dit de functie van dit bijzonder waterwerk.
Mocht jouw informatie anders zijn, dan hoor ik dat graag




Route:

  • Vervolg je route op het pad en loop door tot je bij een vijver komt.


Zichtas op 't Eiland

#Zichtas op 't Eiland
Bij de tuinaanleg van Landgoed de Vijverberg zijn evenals vele andere landgoederen, zichtassen gemaakt. Op de foto zie je een van de beide zichtassen in de vorm van rechte lanen, die in vroeger tijden de wandelaar/gast een blik op het grote huis aan de verre einder gunde.




Route:

  • Sla rechts af de dam achter de vijver over.
  • Sla links af het pad aan de rechterkant naast de beek in.
  • Loop ongeveer 10 meter door totdat je de waterval goed ziet.


Waterval

#Waterval
De beek met zijn vele vijvers heeft zo af en toe nogal wat meters hoogte te overbruggen. Om erosie door het stromende water te voorkomen zijn er allerlei bouwwerken in de beek zijn gemaakt met natuursteen.
Hier is het een klaterende waterval. let een op de bijzondere mossen, die zich hier op die altijd natte stenen hebben gevestigd.




Route:

  • Loop verder langs de beek totdat je bij de volgende vijver een pad kruist.


Vijvers Landgoed De Vijverberg

#Vijvers Landgoed De Vijverberg
Landgoed De Vijverberg kent vele vijvers. De landschapsarchitect heeft zich hier ondanks de geringe hoogteverschillen en een bodem van grofzandige Sandr kunnen uitleven in waterpartijen. Met stuwen en kleine watervallen met soms maar een meter hoogteverschil maakte hij er een spannend geheel van. Als meer dan 100 jaar kunnen bezoekers ervan genieten. De landgoederen aan de Veluwezoom zijn altijd vrij toegankelijk geweest voor publiek.
Merk op hoe weinig water er nodig is om het waterpeil in de vijvers op peil te houden.




Route:

  • Neem vanaf de kruising het pad in noordwestelijke richting. (Dit is het paadje dat rechts naast de beek loopt.)
  • Loop door tot bij de tweede vijver een paadje van rechts over een aantal bruggetjes komt.


Stroomrichting waterloop

#Stroomrichting waterloop
De stroomrichting van de waterloop van de vijver op Landgoed De Vijverberg is noord. Dat is merkwaardig, want je zou verwachten dat het water naar het zuiden stroomt, naar het laagste punt, de Rijn bij Arnhem.
Het water stroomt noord omdat hier op deze plek met het smeltwater van de gletsjertong uit het IJsel bekken tijdens de ijstijden nu 10.000 jaar geleden veel waterdoorlatende zandafzettingen als een grote puinwaaier zijn neergelegd. Het laagste punt van die puinkegel ligt bij Renkum. Het water zakt nu bij 't Eiland de bodem in, en stroomt ondergronds richting het Papendal, waarna het stroomafwaarts bij Wolfheze in de Heelsumsebeek terecht komt. Uiteindelijk komt dit water hier dus via een omweg toch in de Rijn.




Route:

  • Neem het paadje over het bruggetje, langs de rand van het weiland.
  • Loop door tot je het derde bruggetje bent gepasseerd en je op een kruispunt staat.


Aanleg in Engelse landschapsstijl

#Aanleg in Engelse landschapsstijl
Als je om je heen kijkt zie je dat zowel de vijver als de lanen een natuurlijke vorm hebben. Toch zijn ze allemaal aangelegd. De landschapsarchitect volgde het principe van de Engelse Landschapsstijl en probeerde de natuur te romantiseren in het ontwerp. Naast natuurlijke vormen is er gebruik gemaakt van andere natuurfenomenen zoals de weerspiegeling van de bomen in de vijver.
Op de kruising vlak naast het bruggetje staat ook een lindeboom. Linden werden vaak aangeplant ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen.




Route:

  • Neem het pad dat in westelijke richting langs de rand van de vijver loopt. (Dit is met de vijver links).
  • Loop door tot waar het tweede bankje rechts van het pad staat.


Uitzicht over de Grote Vijver

#Uitzicht over de Grote Vijver
Heeft de ene vijver van dit uitgebreide vijvercomplex op Landgoed Vijverberg een natuurlijke oever met riet en gele lissen en lisdodden met de bruine sigaren, zoals hier. Andere vijvers zijn als een spiegel zo scherp begrensd door een houten beschoeiing. Maar alle vijvers hebben gemeen dat ze kunstmatig zijn aangelegd. De bodem is voor water niet doordringbaar gemaakt, doordat de vijverbodem en de zijkanten met leem bekleed zijn. Het geheel is dus vrij kwetsbaar.
Het schoonmaken van de vijvers en het verwijderen van gevallen blad is dus een heel voorzichtig karwei.




Route:

  • Volg het pad verder langs de rand van de vijver en dan het bredere pad langs het weiland.
  • Loop door tot je aan het einde van het weiland bij het hek (links) staat.


Kleinschalige landbouwpercelen

#Kleinschalige landbouwpercelen
Kleinschalige landbouwpercelen in het bos zijn een kenmerk van veel landgoederen. Het is de afwisseling tussen stukken bos en met de perscelen landbouwgrond die de coulissen vormen, die een wandeling over veel landgoederen een charme geeft. Zo ook hier op Landgoed Warnsborn.
Zomers bloeien de havikskruiden volop in deze weide; het zijn dus geen paardenbloemen die je ziet. Paardenbloemen komen voor op intensiever bemestte weiden; de havikskruiden zijn dus de eerste stap op weg naar verschraling en misschien wel een weide vol met bloeiende orchideeën.




Route:

  • Vervolg je weg over het pad.
  • Loop door tot op de kruising in het bos.


Bossen Landgoed Vijverberg

#Bossen Landgoed Vijverberg
De lanen en open ruimten op een landgoed werden ingericht door de eigenaar. Vaak zijn er afwisselend bospercelen voor de houtproductie en akkers en weiland voor het agrarisch bedrijf. Het werk op het land en in de bossen werd door boerenfamilies vanuit meerdere kleine boerenbedrijven op het landgoed gedaan. Deze boerderijen zijn nog steeds als huisplaats op het landgoed aanwezig.




Route:

  • Neem het bospad in Noordelijke richting. (Binnen 100 meter kom je een houten hek tegen.)
  • Loop door tot de splitsing net achter het houten hek.


Schapenraster

#Schapenraster
Zo kunnen de schapen van de Westerheide ook af en toe grazen op de heide van Warnsborn. De schapen zorgen ervoor dat hier geen berken- en dennenboompjes groeien gekiemd uit de vele zaden, die in de bodem aanwezig zijn. De schapen knabbelen aan de kleine boompjes en zo blijft het heideveld een open veld. Anders verandert zo'n heideveld in enkele jaren tijd in een dicht berken- dennenbos.




Route:

  • Neem het brede pad dat in Noordelijke richting dat eerst door het dal en dan over de heide omhoog loopt.
  • Loop door tot een paadje over de heide links van het pad.


Paadjes door de heide

#Paadjes door de heide
Tegenwoordig mag je als wandelaar je alleen bevinden op de aangegeven paden en paadjes. Aan het begin van de route word je hier op gewezen. Je mag niet meer zomaar door de heide struinen en zeker niet kijken waar dit smalle paadje heen gaat.
Wie maakt er dan gebruik van dit paadje in de hei? Volgens mij is het een wildpaadje, dat al vrij lang en door zeer veel beesten (konijnen en reeën) in gebruik is. Zo blijft het open.




Route:

  • Loop door tot de grafheuvels boven op de heuvel aan je linker hand.


Grafheuvel

#Grafheuvel
Op het Landgoed Warnsborn liggen meerdere grafheuvels. Soms liggen ze in groepen, soms als een enkele. Ze zijn uit de bronstijd. Echte schatten als gouden of bronzen voorwerpen liggen er niet in. Een deel van de grafheuvels is omstreeks 1930 onderzocht. Voor meer informatie verwijzen we naar het Gelders Archief.




Route:

  • Loop een klein stukje het bos in.


Lariksbos met ondergroei

#Lariksbos met ondergroei
Lariksbos met ondergroei van bosbessen. De lariks is een naaldboom die in de herfst prachtig geel kleurt en zijn naalden verliest om in het vroege voorjaar weer lichtgroen uit te lopen. Doordat de bomen in dit bos ver uit elkaar staan is er ondergroei van bosbessen mogelijk. In het voorjaar bloeien ze met kleine witte belletjes (kijk maar eens voorzichtig). In juli en augustus zitten er eetbare blauwe bosbessen aan deze struiken.




Route:

  • Loop een klein stukje verder tot een open plek met grafheuvel aan je rechter hand.


Grafheuvel in het bos

#Grafheuvel in het bos
Als je goed kijkt kun je in het bos een grafheuvel zien liggen. Er groeien geen bomen op. Dit is expres zo gedaan. Een grafheuvel is in de prehistorie meestal opgebouwd uit verschillende lagen heideplaggen, die over elkaar heen zijn aangebracht. Dit geeft een laagjespatroon in de bodem. De grafheuvel wordt vrijgehouden van bomen en andere opslag, omdat de wortels van bomen de laagjes structuur van de bodem en eventuele bodemschatten erin zouden kunnen vernielen.




Route:

  • Loop verder tot je op een kruispunt midden op een smalle heide strook staat.


Knooppunt op de heide

#Knooppunt op de heide
Knooppunt op de heide een langgerekte strook heide. Wist je wel dat er twee verschillende soorten heide in Nederland zijn: Dopheide en gewone struikheide. Dopheide staat op vochtige plekken en heeft ballonvormige bloempjes en bloeit in juni en juli. Struikheide bloeit eind augustus met een heleboel kleine knopjes langs de heide tak. Beide soorten heide komen op deze stook heide voor.




Route:

  • Loop een eind in noordwestelijke richting over de strook heide.


Berken opslag

#Berken opslag
Berken opslag in het heideveld van Landgoed Warnsborn. Niet alleen zijn schapen nodig om het gras kort te houden, ook zijn ze nodig om eens in de zoveel tijd de jonge berkjes en dennetjes te verwijderen. Gebeurt dit niet dan zou de heide in enkele jaren dichtgroeien. Tussen de regelmatige opschoning door van vrijwilligers door, die handmatig de jonge opslag verwijderen, houden schapen, die wel een sappig jong berkenblaadje lusten, de jonge berkjes kort.




Route:

  • Loop verder tot je bij een watertje komt.


Vennetje in de Heide

#Vennetje in de Heide
Het heideveld van Landgoed Warnsborn is voorzien van een vennetje. In een laag gelegen stuk van de heide blijft regenwater staan. Vroeger diende dit om de schapen die op de heide graasden van water te voorzien. Zie je wel dat deze natte plek en verzamelplek van regenwater op het laagste punt van de heide ligt?




Route:

  • Loop verder tot je rechts van het pad een picknicktafel ziet staan.


Picknicktafel

#Picknicktafel
Midden op deze strook heide in de bossen rondom Huize Groot Warnsborn is deze picknicktafel te vinden. Je kunt er bijkomen van een lange wandeling met zelf meegebrachte boterhammen en koffie.
Ondertussen kun je om je heen kijken en genieten van het uitzicht.




Route:

  • Loop verder tot het einde van de strook Heide.
  • Loop door het klaphekje tot je op een asfaltweg (Harderwijkerweg) staat.


Harderwijker weg

#Harderwijker weg
De Harderwijkerweg kent een lange geschiedenis. Al op een kaart van Christiaen sGrooten om ongeveer 1580 wordt de weg al genoemd; een weg die van Arnhem over Warnsborn via Oud Reemst naar Otterlo loopt. Deze oude Hanzeweg liep vroeger dus over de schaapsdrift (de smalle strook heide achter het hek) om daarna het traject over de huidige Harderwijkerweg te volgen richting de Koningsweg.




Route:

  • Neem de asfaltweg (Harderwijkerweg) in Noordelijke richting. (Dit is richting de bocht.)
  • Loop door tot er in de bocht een pad naar rechts afbuigt.


Wegwijzer Harderwijkerweg

#Wegwijzer Harderwijkerweg
Op dit knooppunt van wandelroutes staat nog steeds deze klassieke wegwijzer van de ANWB. Het aardige van de Gemeente Arnhem is dat deze oude wegwijzers langs de middeleeuwse Harderwijkerweg in ere worden gehouden. Zo weet de voorbijganger ook dat hij op een zeer oude Hanzeweg loopt.




Route:

  • Neem het zandpad met fietspad erlangs.
  • Loop door de bocht tot je links van het pad een boerderij ziet staan.


Kleine Kweek

#Kleine Kweek
Kleine Kweek is de naam van een boerderij op Landgoed Warnsborn. Verderop is een tweede boerderij met de naam "Grote Kweek". De naam staat op de gevel geschreven.
Bij de boerderij ligt een heideveld bij dat dezelfde naam draagt.




Route:

  • Loop verder over de zandweg met fietspad erlangs tot de hoek van de heide.
  • Ga door het klaphek en volg het paadje over de heide tot je het dal ingaat en rechts en links van het pad een geplagd stuk heide ziet.


Geplagde Heide Kleine Kweek

#Geplagde Heide Kleine Kweek
Het heideveld nabij boerderij Kleine Kweek op Landgoed Warnsborn is recent geplagd.
Heideplaggen dienden vroeger als strooisellaag in de stallen. Om de paar dagen werd de stal voorzien van nieuwe heideplaggen, zodat het vee droog stond en mest en urine werden opgevangen. Door het voortdurende plaggen, vooral dicht bij de stal, ontstond er een verschraald cultuurlandschap, waarin de heide goed groeide. Tegenwoordig vergrast de heide snel, door de stikstof in de lucht, die bij regen de heide telkens weer bemest. Door deze verrijking van de bodem krijgen grassen een kans. Op die manier vergrassen de heidevelden. Af en toe moet de heide dus geplagd worden, wil je heide houden. Zoals je hier aan de kale stroken op de heide kan zien, past men deze methode hier ook toe. Na een jaar of twee, groeit er dan weer heide uit zaad dat in de bodem aanwezig is (zaadbank).




Route:

  • Loop een stukje verder tot je rechts van het paadje een vennetje in de heide ziet.


Vennetje Kleine Kweek

#Vennetje Kleine Kweek
In het dal van heide van de Kleine Kweek is water te vinden. Het is een vennetje, waarvan de bodem geen water doorlaat. Vroeger diende zo'n natte plek om de schapen te drinken te geven. In het late voorjaar werd zo'n ven als wasplaats voor de schapen gebruikt voordat zij geschoren werden. Men had dan schone wol om verder te verwerken.




Route:

  • Loop een stukje verder tot je bij twee krentenboompjes vlak bij het pad komt.


Krentenboompjes op de Heide

#Krentenboompjes op de Heide
Let eens op de grote struiken op de heide, het zijn vrij oude krentenboompjes. Deze struiken bloeien in het voorjaar prachtig wit met vele honing dragende bloemen.
In de herfst kleuren de bladeren afhankelijk van de nachttemperatuur diep rood dan wel geel.




Route:

  • Loop een stukje verder over het pad tot je links en rechts van het pad jeneverbessen ziet staan.


Jeneverbessen op de Heide

#Jeneverbessen op de Heide
Op he heide van de Kleine Kweek staan enkele jeneverbessen omgeven door een hekje van prikkeldraad. Vroeger stonden er meer jeneverbessen op de heide. Nu zijn ze zeldzaam omdat ze door de verandering van het klimaat en de toegenomen luchtverontreiniging minder kiemen. Vandaar dat de terreineigenaar zo zuinig op deze oude bomen.




Route:

  • Loop verder tot het einde van de heide.
  • Ga door het klaphek en loop door tot je op een T-splitsing staat.


Schapenraster

#Schapenraster
De heide wordt af en toe begraasd door schapen. Kleine boompjes en gras wordt hierdoor opgegeten. Vandaar dat er een schapenraster om de heide is opgetrokken. Vanaf dit hooggelegen punt heb je een overzicht over het dal met de heide.
Ook staat hier een paaltje van het fietsrouteknooppunten netwerk.




Route:

  • Neem het pad met het klaphekje rechts van het pad.
  • Loop door tot bij de ANWB-paddenstoel op de kruising van paden.


Klassieke ANWB paddenstoel

#Klassieke ANWB paddenstoel
Naast klassieke wegwijzers staat er in de bossen van Schaarsbergen ook de bijna klassieke ANWB paddenstoel om fietsers de weg te wijzen. Dit is een ANWB Paddenstoel van het type "Boost", dat na de oorlog werd geïntroduceerd. Later werd toch weer teruggegrepen op het oorspronkelijke ontwerp van Johan Hendrik Willem Leliman met de schuine zijden.
In een tijd zonder GPS en Tom-tom was dit de manier om mensen de weg te wijzen. Je had een papieren kaart bij je en met behulp van een kompas en/of met de zonnestand op de dag, bepaalde je, waar je was. Je volgt, de richting die op de paddenstoel aangegeven staat, naar de plaats waar je naar toe wilde.




Route:

  • Sla links af en volg het pad een klein eindje door of langs het beukenlaantje.


Herplanting Beukenlanen

#Herplanting Beukenlanen
Bij een landgoed zoals landgoed Warnsborn horen uitgestrekte beukenlanen. Ze geven het landgoed een statig aanzien en verdelen het landgoed in verschillende percelen. Voor de wandelaar zorgen ze in de zomer voor koelte. Maar ook lanen worden ouder en raken in verval. Eerst vallen er gaten in, daarna neemt de kwaliteit van de overige bomen af en moet de laan in zijn geheel vervangen worden. Enige jaren terug is hier zo'n historische beukenlaan herplant.




Route:

  • Loop door over het pad door of naast het beukenlaantje tot je rechts van het pad een theekoepeltje ziet liggen.
  • Loop naar het theekoepeltje en geniet van het uitzicht.


Theekoepel op einde zichtas

#Theekoepel op einde zichtas
Op het einde van de zichtas van huize Groot Warnsborn is enige tijd geleden deze theekoepel/schuilhut neergezet. Tegelijkertijd is de zichtas verlengt door een stook jonge aanplant te kappen tot aan de theekoepel. Onduidelijk is of het een vervanging van een historisch exemplaar op deze plek is. Vanuit de theekoepel heb je in elk geval een prachtig uitzicht over de zichtas op huize Groot Warnsborn en de omgeving.




Route:

  • Volg het paadje over de zichtas tot je aan het einde van de jonge aanplant op een kruising van paden staat.


Zichtas Huis Groot Warnsborn

#Zichtas Huis Groot Warnsborn
Naar beide zijden is hier duidelijk te zien dat je op de zichtas van Huis Groot Warnsborn staat. Een rechte open strook gunde de bezoeker op zijn kronkelpad telkens een blik op het huis en de fraai aangelegde tuin. De weg naar het huis toe kruiste meerdere keren de zichtas, ook nu nog.




Route:

  • Vervolg je weg over de zichtas en loop door tot de laatste kruising voor de zichtas eindigt in open terrein. Sla op deze kruising rechts af en loop een klein eindje langs de vijver op tot je een goed overzicht over de vijver hebt.


Onderste vijver

#Onderste vijver
Onderste en laatste vijver van de waterpartijen op Landgoed Warnsborn. De vijver is aangelegd en is bedoeld ter verfraaiing van het landschap. Zo kun je bij windstil weer genieten van de weerspiegeling van de bomen en de wolken in het water in deze grote vijver. Na de vijver loopt de beek niet (meer) verder. Waarschijnlijk heeft dit te maken met waterwinning van zoetwater voor Arnhem uit dit gebied.




Route:

  • Loop verder tot je op een veelsprong bij een bruggetje staat.


Bruggetje bij de vijver

#Bruggetje bij de vijver
Om de waterloop over te steken is dit bruggetje geconstrueerd. Er is duidelijk geprobeerd om er iets moois van te maken als onderdeel van de parkaanleg. Het is opgetrokken van gepleisterd baksteenwerk met versieringen in de vorm van kleine torentjes aan de zijkanten.




Route:

  • Neem vanaf de veelsprong het pad in Zuidelijke richting. (Dit is met het bruggetje links).
  • Op de Y-splitsing links aanhouden het pad langs de rand van het water volgen.
  • Loop door tot bij de vijver (links).


Middelste Vijver Warnsborn

#Middelste Vijver Warnsborn
Middelste Vijver Warnsborn maakt deel uit van het romantisch tuinontwerp. Zoals je op de foto kunt zien (en in het echt ook bij windstil weer) weerspiegelt de bosrand in het water. De bomen zijn vrijstaand neergezet, ze groeien als het ware als standbeelden uit een groen tapijt. Als standbeelden is hun pure vorm te bewonderen. Dit omdat men in de Romantiek 1820-1880 een hang had naar alles wat puur natuurlijk was.




Route:

  • Loop door tot je aan je linker hand, aan het einde van de vijver een stuwtje van natuursteen ziet.


Romantische Stuw

#Romantische Stuw
Om vijvers te creëren in het beekdal, zijn er stuwen nodig om het water tijdelijk tegen te houden. De tuinaanleg van landgoed Warnsborn is waarschijnlijk uit de Romantiek 1820-1880 of uit de Jugendstil 1895-1914.
In de Romantiek was de industriële revolutie in volle gang. Mensen verlangden soms wat somber terug naar alles wat natuurlijk, onaangetast en puur was. Vandaar dat tuinarchitecten toen gebruik maakten van rotsformaties van natuursteen (pure rots.
De bomengroep van het ontwerp, ook hier nog aanwezig in het landschap, poseren met hun natuurlijke schoonheid, als op een schilderij. Het verlangen naar oude tijden is terug te vinden in de treurbeuk (de beuk met hangende takken)bij de stuw.




Route:

  • Loop verder tot op de T-splitsing. Sla hier links af en loop verder tot je aan beide kanten van het pad grasland hebt.


Maanvijver

#Maanvijver
Een vijver in de vorm van een dunne maansikkel komt vaker voor in de grote waterpartijen op landgoederen. Dat heeft een esthetische reden: Door de kromming kun je de hele vijver niet van voren tot achteren overzien. Dit creëert een gevoel van ruimte, weidsheid en uitgestrektheid. Het maakt het landgoed als het ware groter en spannender (wat is er om de hoek?) dan dat het landgoed eigenlijk is. Of de maanvijver in dit geval ook een symbolische betekenis heeft, is onbekend.




Route:

  • Vervolg je route over het pad tot je aan de zijkant van Hotel Groot Warnsborn uitkomt op een splitsing van paden.


Groot Warnsborn

#Groot Warnsborn
Op Landgoed Warnsborn staat huis Groot Warnsborn. Nu is het landhuis in gebruik als hotel. Groot Warnsborn wordt omgeven door zorgvuldig aangelegde tuinen in Engelse Landschapsstijl. Een Orangerie met terrastuinen is hersteld. Een oranjerie of orangerie (van het Franse oranger: sinaasappelboom) is een gebouw waar men 's winters de kuipplanten met citrusvruchtbomen bewaart, die 's zomers buiten staan.
Het huis bezit zowel aan de voor- als aan de achterkant een zichtas.
Door binnen iets te gebruiken, kun je ook vanuit de voormalige kamers evenals de vroegere bewoners genieten van deze bijzondere vergezichten.




Route:

  • Neem vanaf Groot Warnsborn de beukenlaan die in zuidwestelijke richting het bos ingaat. (Dit is even zoeken; het gaat om een lange rechte laan.)
  • Loop door tot je op een zes sprong bij de rand van een weiland bent.
  • Neem het pad schuin naar rechts dat langs de rand van het weiland loopt.
  • Loop door tot de eerste boerderij aan je rechter hand.


Boerderij Rust en Vreugde

#Boerderij Rust en Vreugde
Ook Rust en Vreugde een van de boerderijen op het Landgoed Warnsborn. Gezien de bouw van het huis, lijkt Rust en Vreugde door zijn bouw met een dwars voorhuis een boerderij van aanzien. Het meer gebruikelijke type boerderij met wolfsdak komt vaker voor.
Weet iemand meer over de geschiedenis van deze huisplaats?




Route:

  • Loop door tot bij de volgende boerderij.


Boerderij Landgoed Warnsborn

#Boerderij Landgoed Warnsborn
In de weilanden liggen twee boerderijen die vroeger tot Landgoed Warnsborn behoorden. De pachter van de boerderij moest pacht afdragen aan de heer van het landgoed. Zo kwam deze de winter door. Boerderij heet Zevenster. Geeft het gotische venster boven de ingang aan dat deze boerderij bij een Landgoed Warnsborn hoort?




Route:

  • Vervolg je route over het pad.
  • Loop door tot je in de bosrand op een kruising uitkomt.


Knooppunt Huize Zevenster

#Knooppunt Huize Zevenster
Knooppunten in dit deel van het Landgoed Warnsborn bestaan uit kruisingen van rechte majestueuze Beukenlanen, afwisselend met bochtige Eikenlanen, die bij de aanleg van het park en de directe omgeving van het huis op het landgoed de hoofdstructuur vormden. Ze werden gebruikt voor het bereiken van de akkers en de weilanden, maar ook voor de jacht, of voor een pleziertochtje met gasten.




Route:

  • Loop vanaf het kruispunt in zuidelijke richting.
  • Sla rechtsaf en loop door tot bij het bruggetje over de beek in het dal.


In de tuin van Landgoed Vijverberg

#In de tuin van Landgoed Vijverberg
Hier sta tussen de vele stromen en stroompjes, die samen het complex van vijvers en watervallen vormen. Ze zijn aangelegd als ornamenten in de tuinen bij Landgoed Vijverberg. Het aardige van deze landgoederen is dat ze altijd opengesteld zijn voor het publiek uit Arnhem en Renkum. Ook vele toeristen weten deze half verwilderde parken te vinden.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl