#

Wandelen in Oosterbeek

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Rosande Polder
#Wandelroute in het kort
Oosterbeek kende twee stations. Station Oosterbeek en Station Oosterbeek laag. Al tijden stoppen er geen treinen meer op station Oosterbeek laag, maar het stationsgebouw staat er nog wel.
De wandelroute loopt langs de resten van Kasteel Rosande dat ooit in de Rosandepolder stond en de polder zijn naam gegeven heeft.
Het deel van de Rosandepolder dat oostelijk van de spoorbrug ligt kenmerkt zich door weilanden in de uiterwaarden en een oud grindgat dat nu een recreatie plas is.
De wandelroute loopt een stukje over de zomerdijk aan de rand van de Rosandepolder. Hier heb je een fraai uitzicht over de rivier, de polder en een mooi gezicht op Oosterbeek en de spoorbrug.
In de Rosandepolder is Camping de Oosterbeekse Rijnoever te vinden. De route loopt langs deze camping. Ook is er een strook ingezaaid voor Biotoop verbetering. Wat dat inhoudt kom je tijdens de wandeling te weten.
Al wandelend door de Rosandepolder krijg je een goed beeld van de uiterwaarden en zie je vele verrassende gezichten op Oosterbeek.
Wandelroute: Rosande Polder
Latitude: 51.9800465574433 Longitude: 5.86108853017822

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Station Oosterbeek Laag
Eindpunt: Station Oosterbeek Laag
Lengte: 5,2 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 28
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:
Station Oosterbeek Laag

#Station Oosterbeek Laag
Bij de aanleg van de eerste Nederlandse spoorverbindingen in 1878 van het traject Amsterdam-Utrecht-Arnhem-Elten(D), is eerst het Station Oosterbeek Hoog aangelegd. Toen er in 1879 een uitbreiding kwam van het traject Arnhem-Nijmegen is er ook een tweede station Oosterbeek Laag geopend op 15 juni 1879. Dit station is sinds 15 mei 1938 niet meer in gebruik. Er waren plannen om op de plek van dit station een nieuwe halte te openen: Station Arnhem Business Park, een nieuwe voorstadhalte in het kader van stadsregiorail.
Route:

 • Neem de weg die in oostelijke richting vanaf het stationsgebouw loopt, dit is met het stationsgebouw in de rug.
 • Neem het pad dat rechts naar beneden de groenstrook ingaat.
 • Loop door tot je in de polder bent en een leigraaf (riviertje) oversteekt en er rechts van het pad een klaphekje is.


Knotwilgen langs de Leigraaf

#Knotwilgen langs de Leigraaf
Overal in de Rosandepolder staan groepen heel oude knotwilgen, een karakteristiek cultuurhistorisch element. Ze zijn wel 100 jaar oud. Zo ook hier langs de Leigraaf staan heel oude exemplaren.
In de kroon tussen de takken, wil nog wel eens een wilde eend haar nest maken, of er broedt een uil in de een of andere holte. Het behoud van deze vorm is mensenwerk. Vrijwilligers van het IVN knotten in februari of maart in de ijzige kou deze kronen. De groene sappige wilgentenen als feestmaal gaan in een container naar de apen en olifanten van Burgers Bush te Arnhem.
Route:

 • Neem het pad dat in zuidelijke richting de polder inloopt.
 • Loop door tot je rechts van het pad de restanten van Kasteel Rosande ziet liggen.


Kasteel Rosande

#Kasteel Rosande
In de Rosandepolder liggen de restanten van Kasteel Rosande, nu een beschermd (archeologische) rijksmonument.
In 1313 wordt deze plek voor het eerst genoemd als huis van Gosewijn van Rijsande. De Heerlijkheid Rosande was vooral bekend om zijn prachtige boomgroepen van Populieren en Eiken. In 1538 wordt het kasteel dat dan al een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, met onder anderen Hertog Karel van Gelre in 1515 definitief afgebroken en niet weer hersteld.
Je kunt de grachten en het eiland, waarop het huis heeft gestaan nu nog als glooiing in het weiland zien.
Route:

 • Vervolg je route over het pad en loop door tot je op een splitsing voor de waterrand staat.


Knooppunt zomerdijk

#Knooppunt zomerdijk
Een splitsing van wandelroutes in de Rosandepolder. Kijk eens op de blote grond onder je voeten.
Je ziet dat in droge periodes de grond die klei bevat, hier heel erg hard wordt en met min of meer zeshoekige krimpscheuren als patroon opdroogt.
In tegenstelling hiermee verliest een zandhoudende bodem bij droogte alle samenhang en verstuift in de wind heel gemakkelijk, letterlijk los zand.
Route:

 • Neem het pad dat achter het hek in westelijke richting langs de rand van de plas loopt.
 • Loop door tot je ongeveer halverwege de plas bent.


Weegbree

#Weegbree
Deze planten met de karakteristieke bladrozetten, die dicht tegen de bodem aangedrukt liggen, komen al sinds de oudheid in de omgeving van de mens voor. Tredplanten kunnen goed tegen betreding, bijv op een zandpad als dit. Het stuifmeel van deze planten is heel herkenbaar in bodemmonsters. De hoeveelheid weegbree stuifmeel in een grondmonster is voor de archeoloog een maat voor de menselijke aanwezigheid op die plek.
Route:

 • Loop door tot je op de hoek van de plas aankomt een klein eindje voor het hek.


Televisie toren

#Televisie toren
De Televisie toren steekt al sinds 1962 hoog boven de skyline van de stad Arnhem uit. In die periode werd er een netwerk van televisietorens in Nederland aangelegd om een goede ontvangst van het Tv-signaal in alle huiskamers te kunnen garanderen. Iedereen ontving het radio- en TV- signaal nog via de ether. Tegenwoordig doet deze toren nog dienst voor telecom verbindingen.
Route:

 • Loop door het hek en volg het pad langs de rand van het water tot je ongeveer halverwege de plas bent.


Oude en Nieuwe spoorbrug

#Oude en Nieuwe spoorbrug
Je ziet hier het brughoofd van de originele spoorbrug in het weiland staan. Daarachter is een nieuwe open spoorbrug gebouwd om meer ruimte te maken voor het rivier water. Let ook op het verschil in vormgeving van de brugdelen. Er is heel wat veranderd in de opvattingen over de vormgeving van de pijlers en de brugdelen in de afgelopen 50 jaar.
Route:

 • Loop door tot het pad bij de hoek van het water de dijk overgaat.
 • Loop door tot je boven op de dijk staat.


Uitzicht recreatieplas

#Uitzicht recreatieplas
Zodra je over de top van de zomerdijk heen kunt kijken als je vanuit de Rosandepolder komt, wordt je verrast een wonderlijk mooi uitzicht over deze recreatieplas. Mensen, die houden van zeilen op de rivier, kunnen hier terecht. 's Zomers kun je hier waterskiën en ook heerlijk zwemmen in natuurlijk zoetwater.
Je moet er wel rekening mee houden dat je op een mooie zomerdag niet de enige bent, die dat bedacht heeft.
Route:

 • Loop weer van de dijk af en volg het pad langs het stroompje.
 • Steek het bruggetje over en loop door de bocht naar rechts richting de spoorbrug.
 • Loop door tot je onder de spoorbrug door bent.


Brugdelen spoorbrug

#Brugdelen spoorbrug
Deze eerste Rijnspoorbrug is al aangelegd in 1879, toen het traject Arnhem - Nijmegen werd aangelegd. Zowel deze spoorbrug als het viaduct over de Klingelbeekseweg werden door de genie op 10 mei 1940 opgeblazen.
Op 17 november 1940 hadden de Duitse bezetters de schade al hersteld en konden de treinen weer over de noodbrug rijden.
Bij de Slag om Arnhem is de brug opnieuw opgeblazen. Al in november 1945 was de brug hersteld met materiaal van o.a. de Waterloo-bridge in Londen.
In 1952 is deze brug gebouwd en in 2002 is een deel van de spoordijk door Rijkswaterstaat afgegraven, zodat het rivierwater er bij hoogwater gemakkelijker onderdoor kan stromen.
Route:

 • Loop richting de zomerdijk en klim er boven op.


Zomerdijk & Oosterbeek op de stuwwal

#Zomerdijk & Oosterbeek op de stuwwal
De zomerdijk in de polder is duidelijk te zien in het landschap als een verhoging. Een polder die lager ligt dan het gemiddelde waterpeil in de rivier heeft een dijk nodig om droog te blijven.
Geniet nog een keer van het uitzicht op het dorp Oosterbeek op de stuwwal. Herken je de hoge honderdjarige bomen van het Park Bato's wijk? De Sequoiadendron is duidelijk als een donker silhouet met de vorm van een dennenboom te herkennen in de zomer en ook in de winter.
Route:

 • Loop een eindje over de zomerdijk, tot je al achterom kijkend een goed zicht op de spoorbrug hebt.


De spoorbrug over de Rijn

#De spoorbrug over de Rijn
Bij de slag om Arnhem in september 1944 hadden de geallieerde Britse en Duitse soldaten veel moeite hun doel, deze spoorbrug te bereiken. In de Rosandepolder zijn toen veel loopgraven gegraven. Het gebied werd voortdurend beschoten en gebombardeerd. De plaatselijke bevolking was al lang geëvacueerd naar de bezette Veluwe. Het meest dramatische hoogtepunt in deze vreselijke strijd was het opblazen van de spoorbrug door de Duitse troepen op 17 september 1944. Het oude Kerkje van Oosterbeek in de verte was toen in september het laatste bolwerk van de Britten en Polen.
Route:

 • Blijf het pad over de zomerdijk volgen tot je op een T-splitsing uitkomt.


Zomerdijk

#Zomerdijk
De dijk waar je zojuist op gelopen hebt, is een zogenaamde zomerdijk. Deze dient in de zomer om de rivier bij hoogwater binnen zijn bedding te houden. De polder die lager ligt blijft dan droog.
In de winter en het voorjaar stroomt het water gewoon over de zomerdijk heen deze uiterwaarden in. Alles staat blank, alleen de kruinen van de wilgen en de meidoorns steken er boven uit. Bij hoog water is de Rosandepolder dan ook voor enkele dagen of weken gesloten.
Route:

 • Volg het pad dat vanaf de dijk naar beneden loopt de polder in.
 • Loop door tot je links een klaphek ziet.


Biotoop verbetering

#Biotoop verbetering
Overal in de regio is de Stichting Biotoopbeheer actief met het inzaaien van groenstroken langs akkers en weilanden. Zo ook hier bij deze groenstrook bij de Camping Rijnoever. Door de veelheid aan kruiden, vinden er veel viervoeters, vogels en insecten voedsel. De biodiversiteit in dit gebied neemt door dit soort menselijke ingrepen dan ook meetbaar toe.
Route:

 • Loop door het klaphekje langs de Biotoop verbeteringsstrook.
 • Loop door tot je op de rand van de camping bij de heg aangekomen bent.


Kunstmatige soortenrijkdom

#Kunstmatige soortenrijkdom
De Stichting Biotoop beheer heeft deze groenstrook in 2013 voor een periode van drie jaar ingezaaid met een mengsel van onder meer:
a. Drachtplanten voor bijen, hommels, Vlinders en andere insecten, zoals de blauwe Borage (Komkommerkruid) en kaasjeskruid en ook boekweit met zijn kenmerkende driehoekige zaden in de herfst;
b. Zaaddragende planten voor de trekvogels zoals boekweit en zonnebloemen en verschillende peulen.
c. Diverse graansoorten: zoals gerst, haver. tarwe en rogge.
d. Tot slot bevat het zaaimengsel ook nog akkeronkruiden als klaproos en korenbloem en verschillende wikkes, rolklavers en klaversoorten.
Route:

 • Loop verder langs de hek van de camping.
 • Sla links af en loop het trapje omhoog tot je op de camping staat.
 • Loop langs het gebouw op, sla rechtsaf en loop nog een klein stukje verder tot vlak voor het terras.


WSV Peter Hensen

#WSV Peter Hensen
Watersport Vereniging Peter Hensen is genoemd naar Peter Hensen was de laatste veerman van het Drielse Veer. Voor de bouw van de sluis en de stuw van Driel omstreeks 1960, verbond hij met zijn gierpont Oosterbeek met Driel. Peter Hensen stimuleerde de watersport ter plekke en had indertijd al een tijdelijke opslag voor zeilboten bij de aanlegplaats van het veer. De club heeft zich gespecialiseerd in het riviervaren.
Route:

 • Loop nog een stukje verder tot je op de andere hoek van het terras staat.


Camping Oosterbeekse Rijnoever

#Camping Oosterbeekse Rijnoever
Aan de Rijn ligt deze prachtige rustige camping, waar je nu met je boot vanuit de Oosterbeekse jachthaven kunt varen. Tegenwoordig kun je ook fijn zwemmen in de Rijn.
De Rijn was in de jaren 1950-1980 erg vervuild en door de overheid werd het afgeraden erin te zwemmen. Door de jarenlange politieke groenlobby en door de acties van natuurliefhebbers is de kwaliteit van het water erg verbeterd de laatste jaren. Nu zwemt er weer vis in de Rijn.
De Zalmen trekken weer naar hun oude paaiplaatsen in de zijrivieren van de Rijn in Duitsland.
Weet je dat volwassen zalmen, die vanuit het zoute water de rivier opzwemmen, onderweg niet meer eten? Ze gaan op de paaiplaatsen dood, nadat ze eerst kuit (eitjes) hebben geschoten!
Route:

 • Loop de hoek om tot je op de parkeerplaats van de camping staat.


Restanten Steenoven

#Restanten Steenoven
In de loop van honderden jaren werd er langs alle grote rivieren in de bedding tussen zomer- en winterdijken veel slib afgezet. Dit is vooral in het voorjaar het geval, als de rivier buiten haar oevers treedt. Zo kwamen hier dikke pakketten rivierklei te liggen.
Deze rivierklei werd door de steenfabrieken langs de rivieren af geticheld (afgegraven) en zij bakten er miljoenen stenen van voor huizen en straten in heel Nederland.
Dit is het restant van een van de vele steenfabriek van Renkum.
Route:

 • Neem vanaf de parkeerplaats het pad dat de polder inloopt.
 • Loop een eind langs de rij met Knotwilgen.


Knotwilgen

#Knotwilgen
Het landschap van beken en uiterwaarden wordt in Renkum vaak gekenmerkt door knotwilgen. Je zou kunnen zeggen dat Knotwilgen door mensen zo gesnoeid in deze vorm.

De werkgroep van het IVN zorgt ervoor dat de wilgen elke 2 tot 3 jaar geknot worden, d.w.z. dat de twee tot driejarige takken eraf geknipt, dan wel eraf gezaagd worden. Vroeger werden deze jonge buigzame witte wilgentenen gebruikt voor het vlechten van manden. Heeft het IVN nog een afnemer voor de gesnoeide wilgentenen gevonden?
Route:

 • Volg het pad verder langs de rij Knotwilgen tot het pad een scherpe bocht naar rechts maakt.
 • Loop door tot vlak na deze bocht naar rechts.


Leigraaf Rosandepolder

#Leigraaf Rosandepolder
De Leigraaf in de Rosandepolder is onlangs voorzien van een nieuw hek met de naam van de beek erop. Zo weet iedereen dat de beken ook in Oosterbeek een naam hebben.
Dit waterstroompje, dat hier uit de stuwwal treedt, lijkt zo erg klein, maar het beekje voert behoorlijk wat water af. Dit beekje is te volgen langs de Fonteinallee , waar er verschillende vijvers zijn. Pas bij het Kasteel Doorwerth komt dit water vanuit de leigraaf in de Rijn.
Route:

 • Loop verder door tot je op de splitsing aan de rand van Oosterbeek staat.


Toegang tot Rosandepolder

#Toegang tot Rosandepolder
Bij de Ford garage onderlangs ligt de toegang van het wandelnetwerk door de Rosandepolder. Hier kun je wandelen in het vlakke land van de grote rivieren, de Betuwe, met uiterwaarden en dijken doorsneden door vele sloten. Je kunt er genieten van de weidevogels in het voorjaar. In de winter verblijven hier vele groepen ganzen. Bij hoogwater in het vroege voorjaar is de Rosandepolder niet toegankelijk.
Route:

 • Neem vanaf de splitsing de Benedendorpseweg in oostelijke richting.
 • Loop een klein eindje door tot er rechts bij een oprit van een huis een paadje (Unksepad) de polder ingaat.


Unkse Pad

#Unkse Pad
Dit knooppunt is een kruising van waarschijnlijk oude voetpaden door het dorp en de grotere verbindingsweg Onderlangs.
Waarom heet dit pad Unkse pad? Volgens Wiki: Unkse Pad, verwijst naar voormalige bewoner Jan Unk. Weet iemand iets over deze dorpsbewoner?
Route:

 • Neem het Unkse pad richting de Rosandepolder. (Dit is via de garage oprit van het huis.)
 • Ga mee met de bocht naar links en blijf het pad een eindje volgen.


Meidoorns en Sleedoorns

#Meidoorns en Sleedoorns
De Rosandepolder is van oudsher een agrarisch gebied. Door de inzet van de Gemeente Renkum en met medewerking van de landeigenaren en pachters is de polder onder voorwaarden toegankelijk voor wandelaars. In verband met de rust voor het vee ben je verplicht in het gehele gebied je hond aan te lijnen.
Het beheer door het Geldersch Landschap met runderen. De oude meidoorn en Sleedoorns in het gebied worden ontzien.
Route:

 • Loop verder tot de splitsing vlak voor het einde van het pad langs de rand van de Rosandepolder.


Knooppunt Unkse Pad

#Knooppunt Unkse Pad
In de Rosandepolder is hier tijdens de Septemberdagen van 1944 zwaar gevochten om de Spoorbrug. De gevechten om de Slag om Arnhem tussen de Duitsers en de Britse en Poolse parachutisten hebben hier nog steeds hun sporen in de bodem achtergelaten.
Er ligt nog steeds veel munitie in de bodem. Mocht je niet ontplofte oorlogssouvenirs vinden, dan NIET meenemen of uitgraven, maar direct de politie waarschuwen. Zij weten hoe ze deze munitie onschadelijk kunnen maken.
Route:

 • Neem het pad dat de polder inloopt.
 • Blijf het pad volgen tot je op een kruising met een bankje erbij uitkomt.


Heerlijkheid Rosande

#Heerlijkheid Rosande
Rosande was in 1413 een zogenaamde 'Heerlijkheid'. Het gebied was een eigen rechtsgebied en heeft een lange geschiedenis. In 1831 waren de landerijen behorende bij het gebied dat je zou kunnen zien als het Landgoed Rosande 157,5 hectare groot. Het gebied omvatte behalve de Rosandepolder hier, ook nog een gebied ten noorden van de Utrechtseweg. De Rosandepolder kreeg haar huidige vorm toen achtereenvolgens in 1845 de spoorlijn Arnhem-Utrecht en in 1879 het traject Arnhem-Nijmegen met de spoordijk de oorspronkelijke eenheid Heerlijkheid Rosande doorsneden en zo versnipperden.
Route:

 • Neem het pad dat in oostelijke richting van de kruising vertrekt. (Dit is met het dorp Oosterbeek aan je linker hand.)
 • Loop door tot je links een aantal deuren in de stuwwal ziet.


Pompstation Oosterbeek

#Pompstation Oosterbeek
Waterwinning Oosterbeek. De bunkers die je in de rand van de stuwwal ziet zijn onderdeel van een waterpompstation in Oosterbeek.
Route:

 • Loop verder over het pad.
 • Ga door de bocht naar links.
 • Loop door tot je op een asfaltweg (Benedendorpseweg) staat.


Voetpaden knooppunt

#Voetpaden knooppunt
In Oosterbeek zijn nog vrij veel kleine voetgangers paadjes intact. De wandelroutes door Oosterbeek dorp zullen dus ook vaak gebruik maken van deze oude doorgaande paden. Het knooppunt met Onderlangs en het Unkse pad.
Route:

 • Neem de Benedendorpseweg in oostelijke richting (Dit is met de polder aan je rechter hand).
 • Loop door tot je rechts een transformatorhuisje ziet staan.


Transformatorhuisje

#Transformatorhuisje
Als je vaker met ons routenetwerk Renkum Breed wandelt, ken je onze belangstelling waarschijnlijk voor de architectuur van transformatorhuisjes. Daarom hebben we dit vrij algemene type ook maar opgenomen als een excursiepunt in de route. Het zal je ook niet verbazen als ik je vertel dat er in Nederland een website bestaat van meer dan 600 foto's van deze kleine huisjes keurig geordend in verschillende typen. Een transformatorhuisje speelt een belangrijke rol bij het transport en de distributie van elektriciteit. In het gebouwtje zitten een of meerdere transformatoren.
In een Nederlands transformatorhuis wordt hoogspanning (10 kV of 6 kV) omgezet naar laagspanning. Dat kan zijn: industriespanning (700 V), krachtstroom (400 V) of lichtnetspanning (230 V). Deze laagspanning wordt vervolgens gedistribueerd naar jou als afnemer van stroom.
Route:

 • Loop verder tot je op het kruispunt voor het spoortunneltje staat.


Rosandepolder

#Rosandepolder
Hier midden in de Rosandepolder kom je misschien wel tot de ontdekking dat Nederland landschapstypen heeft, die zich duidelijk van elkaar onderscheiden. Hier sta je midden in de vlakke weilanden. Je hoort er de kieviten en andere weidevogels. Soms hoor je een fazant kraaien. In de verte zie je Oosterbeek op de stuwwal liggen. Daar zijn veel loofbossen met oude eiken en beuken en soms nog restanten van heidevelden.
In de winter grazen in de Rosandepolder grote groepen ganzen. Bij alarm, of als je te dicht bij komt, slaan ze hun vleugels uit en vliegen luid snaterend naar een volgend weiland.
Route:

 • Neem vanaf de kruising de weg onder het viaduct door.
 • Meteen na het viaduct links afslaan een pad over het gras volgen en doorlopen tot je in een hoek van de weg voor het stationsgebouw (links) staat.


Station Oosterbeek Laag

#Station Oosterbeek Laag
Bij de aanleg van de eerste Nederlandse spoorverbindingen in 1878 van het traject Amsterdam-Utrecht-Arnhem-Elten(D), is eerst het Station Oosterbeek Hoog aangelegd. Toen er in 1879 een uitbreiding kwam van het traject Arnhem-Nijmegen is er ook een tweede station Oosterbeek Laag geopend op 15 juni 1879. Dit station is sinds 15 mei 1938 niet meer in gebruik. Er waren plannen om op de plek van dit station een nieuwe halte te openen: Station Arnhem Business Park, een nieuwe voorstadhalte in het kader van stadsregiorail.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl